A bábozás és a bábkészítés titkai – játék és verseny

Egy bőröndnyi bábot nyerhet az a szerencsés és ügyes kisgyermek, aki részt vesz a bábkészítő játékon.

Magyar Nemzet
2020. 04. 11. 13:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy bőröndnyi bábot nyerhet az a szerencsés és ügyes kisgyermek, aki részt vesz az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet bábkészítő játékán és versenyén. A gyermekek segítségére lesz a bábkészítésben a kiadványuk, amely már elérhető a neten, és amelynek címe: Egy bőröndnyi báb. Papírbábszínházi foglalkoztató. A részletek az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet honlapján megtalálhatóak.

A kiadvány bevezetőjéből kiderül, hogy Vitéz László, akinek kezében mindig ott a palacsintasütő és a bunkósbot, amelyekkel rendszeresen megleckézteti a krokodilt, az ördögöt, de még a halált is, vezeti végig az olvasót a könyvön. Olyan tudnivalókat, játékokat, és izgalmas kézműves ötleteket gyűjtöttek össze, amelyek kedvet csinálnak nemcsak a bábozáshoz, hanem a bábkészítéshez is.

Mindjárt a kiadvány elején azt is megtudják az olvasók, milyen bábok vannak. Ha a bábos a bábja fölött áll, felső mozgatású bábról beszélünk, ilyen a marionett. Ha a bábos a bábja mögött helyezkedik el, a bábot hátsó mozgatásúnak hívjuk. Ide tartozik a kínai árnyjáték, a tárgyjáték és az úgynevezett japán bunraku. Ha a bábos a bábja alatt van, a játékot alsó mozgatásúnak nevezzük. Ilyen a kesztyűs báb, a pálcás báb, és az indiai árnyjáték. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet az elkészült bábok fotóit április 15-ig várja email címére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.