Elhunyt Péter I. Zoltán nagyváradi író, helytörténész

A rendszerváltás után megjelent írásaival Csipkerózsika álmából próbálta felébreszteni a nagyváradi magyarságot.

Balázs D. Attila
2020. 04. 20. 15:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

71 évesen Nagyváradon elhunyt Péter I. Zoltán helytörténész, író, újságíró, műemlékvédő szakmérnök a hét végén. Szent László városának kiváló ismerője 1992-ben publikálta első könyvét Nagyvárad római katolikus templomairól, a szélesebb olvasóközönség viszont a Budapesten kiadott Mesélő képeslapok – Nagyvárad 1885–1915 című régi képes levezőlapokra épült album írójaként ismerhette meg először. E 2002-ben megjelent hiánypótló kötet több mint tízéves kutatás eredményeként látott napvilágot, a nagy munka mozaikdarabjait addig a Bihari Napló napilap közölte hasábjain több éven keresztül Mesélő képeslapok címmel.

Péter I. Zoltán rendszerváltás után megjelent cikkeivel és könyveivel Csipkerózsika álmából próbálta felébreszteni a nagyváradi magyarságot, amely a diktatúra sötétségében szinte minden kapcsolódását elvesztette városának különösen gazdag magyar múltjával. Valós tényeken alapuló helytörténeti kiadványok, cikkek a romániai kommunista diktatúra idején nem jelentek meg a Pece-parti Párizsról. Péter I. Zoltán mindemellett Ady-kutatóként is jelentős.

Nagyvárad krónikása több a városról szóló dokumentumfilmben is szerepelt szakértőként. Munkásságát Podmaniczky-díjjal, szülővárosában Pro Partium-, Fényes Elek-, Rimanóczy- és Magyar Kultúráért Díjjal, a Szent László Jubileumi Év aranyozott emlékérmével, valamint idén januárban Magyar Kultúráért Életműdíjjal ismerték el. 2010-ben megkapta a Román Kulturális Minisztérium Kiválósági Oklevelét is. Halála nagy veszteség szülővárosának, és egész Biharországnak, mert személyében nem csak egy sokoldalú helytörténész, de egy igazi magyar lokálpatrióta is elvesztett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.