Önismeret a bezártságban + videó

„Légy vendég magadnál…, ismerkedj a vendéggel, legyél kedves hozzá… Használd ki az időt, tégy rendet magadban, láss támaszt, ne gátat az otthonod falaiban… Elmúlik, ne aggódj, minden szépen helyreáll… Tisztán tudj majd élni az új, békés önmagaddal.” E hosszabb idézet Barcsik Vali legújabb dalából való. S hogy mit is jelent, milyen szándékkal született, arról az alkotót kérdeztük.

2020. 04. 09. 7:04
null
Fotó: Bosnyák László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Barcsik Vali zeneszerző, szövegíró, énekes; megfordult a Napoleon Boulevard-ban, a Solaris Fusionben, a Nostradamusban, a Twin Peaksben, közreműködött Csepregi Éva és Szentpéteri Csilla lemezein, írt zenés hangjátékot A kis hercegből, gyerekdarabokat, s A hét vezér címmel rockoperát. Most pedig jött a Covid–19, ami azonnal alkotásra ösztönözte.

– Sok-sok csatornából rengeteg információ áramlik a koronavírus-járványról, amelyek legtöbbje félelem- és pánikkeltő, ezért ötlött fel bennem, hogy meg kellene nyugtatni az embereket, pozitív és természetesen igaz dolgokat mondani nekik. Olyasmiket, amik napjában többször eszébe juthatnak bárkinek, s ismételgethetők ­mantraszerűen. Ez ihlette a szöveget – sommázta egy szuszra a zenész, aki azt fejtegette: a pánik a legsúlyosabb reakció bármire, mert képtelenné tesz a konstruktív gondolkodásra.

Pedig, hangsúlyozta Barcsik Vali, ilyen drámai időszakban fel kell mérni saját helyzetünket, s meglátni a jót, mérlegelve, mit helyezünk előbbre, a negatívumokat vagy a pozitívumokat.

– Tisztában vagyok azzal, hogy nagyon sokan komoly egzisztenciális és anyagi válságba kerülnek. Ám ez olyan, akár az időjárás, ami rajtunk kívül zajlik. Méltósággal, nyugodtan kell átvészelni, közben tiszta fejjel gondolkodni, tervezni, hogyan lábalhatunk ki a válságból – mesélt a szöveg születéséről, megemlítve, hogy barátnőjével, Géczi Erikával (a Kormorán, majd az Örökség énekesnőjével) arról beszélgettek, mennyire karmikus az életben a szakmaválasztás.

– Óriási szerencsémre, férjemmel, Tost-Nagy Péter gitárossal, az otthoni stúdiónkban tovább tudunk dolgozni…

– No, de koncertek nincsenek, a lemezkiadás rég bedőlt – vetettem közbe.

– Az előadók valóban rossz helyzetbe kerültek, azonban az alkotók, a dalszerzők, a szövegírók most zavartalanul dolgozhatnak a lecsendesedett, lelassult világban – magyarázta a muzsikus. – Véletlenül sem szeretnék senkit irritálni, aki rossz helyzetbe került azzal, hogy a körülményekhez képest én továbbra is jól érzem magam. A színházi munkáim nekem is elmaradtak, valószínűleg egész évre. De mindig az aktuális problémát kell megoldani, és ez most az, hogy a fegyelmezettségünkkel minél hamarabb meg tudjuk állítani a járványt. Ha elmúlt, a felállás problémája jön…

Előadóművész barátain látja, mennyire jó nekik és családtagjaiknak, hogy együtt lehetnek, egymásra figyelhetnek végre. Most, amikor anyagi bázisaik megreccsenése még várat magára.

„Légy vendég magadnál” – áll a dalszövegben, azaz foglalkozzon mindenki saját magával, szolgált megfejtéssel Barcsik Vali, majd így folytatta:

– Ha nincsen veszélyhelyzet, az embereknek akkor is vannak pótcselekvéseik, valamivel minduntalan elterelik magukról a figyelmüket. Márpedig, hogy másokkal képesek legyünk intelligensen foglalkozni, mindenekelőtt saját magunkkal kell jóban lenni, mert ha valaki nincs jóban önmagával, akkor idegessé, ingerültté, rosszindulatúvá válik.

Fotó: Bosnyák László

A zenész egy nagyon fontos dologra figyelmeztetett: a félelmet mindenképpen kerülni kell, mivel az önmagában képes megbetegíteni. Ha az embernek megütik a lelkét, akkor a teste szintén fájni fog.

De szolgált praktikus tanáccsal is: át kellene gondolni, mire van valóban szükségünk.

– Hányan, de hányan vesznek fel hitelt, és olyasmiket vásárolnak, amikre valójában nincsen szükségük. Persze lehet költeni arra, hogy a családtagoknak jobb életkörülményük legyen. Na, ez látszik megroppanni, ezért kell a családoknak, barátoknak összefogniuk. Vegyük észre, ha bármiben tudunk segíteni ismerőseinknek. Erre tanít ez az időszak. Dobjuk el a rossz egónkat, ne hibáztassuk magunkat, de másokat sem! Amennyiben valakinek segítségre lenne szüksége, merjen kérni!

Barcsik Vali emlékeztetett: amikor karitatív tevékenységet végzett egy idősek otthonában, ott tapasztalta, hogy azok nem kértek, akiknek a legnagyobb szükségük volt rá.

– Nem akartak még kiszolgáltatottabbakká válni.

Egy újabb példában arról beszélt, amint egy idősebb ember elé állt a sorban, s az árus megkérdezte: hová siet? Kevesebb az idejük, válaszolta neki Barcsik Vali.

– Ezért is viselik az öregek nehezebben az akár hónapokig tartó bezártságot, úgy érzik, az életükből vesznek el – így az alkotó. – Óriási szükségünk van az idősekre, mert olyasmiket tanulhatunk meg tőlük, amik kiveszőben vannak.

Köszönöm a barátaimnak, kollé­gáimnak és a Hammer World magazinnak, hogy mellém álltak. Név szerint rajtam kívül a dalban szerepelnek: Bucsi Annamária, Cselepák Balázs, Csordás Ákos, Deák Fruzsina, Friskó Péter, Géczi Erika, Kósa Zsolt, Kovács Koppány, Krajnik-Balogh Gábor, Ráduly Levente, Rudán Joe, Tost-Nagy Péter, Tóth Reni.

Új szerzemény már született a karantén alatt, de mivel tölti a bezártság végeláthatatlan idejét a továbbiakban Barcsik Vali? Talán meglepő: progresszív metál zenekart alapít Merlin néven.

[video width="854" height="480" mp4="https://magyarnemzet.hu/wp-content/uploads/2020/04/BarcsikValifilm1480p.mp4"][/video]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.