Remény, szolidaritás, közösségi értékek

Péntekenként este minél több erkélyen hangozzék el Marc-Antoine Charpentier Te Deumának prelúdiuma.

Magyar Nemzet
2020. 04. 04. 22:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két francia zeneművészeti egyetem, a párizsi és a lyoni Conservatoire közös kezdeményezése, hogy péntekenként pontban este 7 órakor minél több erkélyen vagy ablakban hangozzék el Marc-Antoine Charpentier Te Deumának jól ismert prelúdiuma. Minden zenetanárt és zenei növendéket, profi és amatőr muzsikust hívnak, hogy játsszák el a pár perces prelúdiumot, de elő lehet adni felvételről, virtuális vagy tényleges együttesként is. Felhívásuk célja, hogy a remény, a szolidaritás és a közösségi értékek üzenetét terjesszék ebben a nehéz időszakban.

A Zeneakadémia örömmel fogadta a felkérést: minden héten más oktatója játssza a dallamot erkélykoncerten.

Vigh Andrea hárfaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora szerint a személyes kapcsolatok kényszerű mellőzése idején a modern technika lehetővé teszi a gyógyítani képes közös zenélést ezáltal a muzsikusok ilyen válságos időkben is támaszt nyújtanak. A Zeneakadémiáról indult művészek alkotói jelenlétükkel behálózzák a világot. „A zene nyelv nélkül tud hatni, bár egy-egy tehetséges muzsikus látszólag pici pont, így válik mégis óriássá, hiszen a zene legrégibb kifejezőeszközeink egyikeként egyúttal mutatja, hol tartunk emberségben, szeretetben, lelki gazdagságban és most akár technikában is” – fogalmazott Vigh Andrea.

Bárki, aki tud zenélni hozzájárulhat a közös muzsikáláshoz, ugyanis a kompozíció kottáját többféle hangszerre és hangszerelésben ingyenesen elérhetővé tette honlapján a Versailles-i Barokk Zenei Központ (https://cmbv.fr/en/actualites/eurobalcon).

(Charpentier művének népszerűvé vált bevezetője az Eurovízió – az Európai Műsorszolgáltatók Uniója (EBU) – közvetítéseinek kezdeteként közismert.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.