Újszerű hagyományőrző kezdeményezés a FolkOtthon

A sorozat hamar népszerűvé vált sokak otthonában, így a szervezők a folyamatos bővítésén dolgoznak.

Magyar Nemzet
2020. 04. 21. 17:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Zoltán László táncoktató, kulturális szervező egy újszerű hagyományőrző kezdeményezéssel, a FolkOtthonnal jelent meg az online-térben. A programsorozat hamar népszerűvé vált sokak otthonában, így a szervezők a folyamatos bővítésén dolgoznak.

– Három héttel ezelőtt még a Kőrösi Csoma Sándor Program keretében dolgoztunk párommal New Jersey államban, táncot oktattunk. Egy texasi bemutatóról érkeztünk haza, amikor szembesültünk a koronavírus okozta káosszal. Közösségi programjainknak vége szakadt, így elhatároztam, hogy a saját Facebook oldalamon indítok be egy online táncoktatást. A tervet mérlegeltük, végül egy külön oldalon indítottuk be az elképzelést, a FolkOtthon névválasztást az ismert helyzet motiválta. Az alapötletet viszont kibővítettük, s más népművészeti területen tevékenykedő szakembereket is bevontunk az akcióba – nyilatkozta az ötletgazda.

Szabad Boglárka

Az oldal híre hamar elterjedt. Berecz István, Aranysarkantyús néptáncos elsőként csatlakozott a kezdeményezéshez, úgyszintén Paár Julcsi, aki számos nép- és világzenei formációban szerzett nevet, énekoktatásra adta a fejét a csatornán. A Hagyományok Házából Klitsie-Szabad Boglárka önként jelentkezett mesemondásra. A névsor az idő múltával bővült, immár a vendégek sorában található Berecz András ének- és mesemondó valamint Szalóki Ágnes előadóművész.

Berecz András

Kialakult az oldal rendje is, heti két alkalommal kalotaszegi legényest oktatnak kezdőknek, a széki sűrű és ritkatempót szintén a kezdőknek ajánlják. A virtuóz széki legenda, Tamás Márton ’Kántor’ táncából a középhaladók okulhatnak, s a már említett Berecz István az inaktelki legényest ismerteti meg, Paár Julcsival pedig a buzai dalok tanítójaként találkozhatnak hétről-hétre az oldal követői.

A videók a Folk Otthon Youtube csatornáján tekinthetők meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.