időjárás -3°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Virtuális Hamlet

Magyar Nemzet
2020.04.22. 17:17
Virtuális Hamlet

Kuriózummal lepi meg közönségét Shakespeare születésnapján a Maladype Színház. Április 23-án, csütörtökön, 19:00 órától „Egy legendás Hamlet utolsó előadása” címmel online premiert tartanak a színház YouTube csatornáján.

Fotó: Kiss Mónika

Balázs Zoltánt, a Maladype alapítóját és vezetőjét, még mint a Bárka színész-rendezőjét, Tim Carroll, a londoni Globe Színház akkori főrendezője kérte fel a Hamlet címszerepére 2003-ban. Tim Carroll a rögtönzés középpontba helyezésével az egyetlen lehetséges rendezői értelmezés helyett lehetőséget teremtett az előadáson jelenlévőknek (szereplőknek és nézőknek egyaránt), hogy közösen fogalmazzák meg egyszeri és megismételhetetlen, „itt és most” – Hamlet értelmezésüket.

Fotó: Kiss Mónika

A színházi estéken minden a helyszínen dőlt el: a szereposztás, a zenei aláfestés vagy a felhasznált kellékek. A rögtönzés komplex jellegéhez az is hozzájárult, hogy a néző maga választhatta ki a székét, illetve a különböző felvonások közötti újabb helyét a térben.

A Tóth János által 2006. június 4-én kézikamerával rögzített felvétel összegzően szubjektív lenyomatát adja a Tim Carroll rendezte sikersorozat utolsó pillanatainak.

Fotó: Kiss Mónika

A nagy sikerű előadás utolsó állomása most azok számára is elérhetővé válik, akiknek annak idején nem volt lehetőségük részt venni a különleges színházi eseményen, vagy csak később születtek.

Az online premier megtekinthető az alábbi videón.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.