időjárás -3°C Taksony 2023. november 29.
logo

A Nemzeti összetartozás éve előtt tiszteleg a Hozzád sóhajtunk

Magyar Nemzet
2020.05.30. 17:24
A Nemzeti összetartozás éve előtt tiszteleg a Hozzád sóhajtunk

A budapesti Nemzetstratégiai Kutatóintézet 2020-ban, a Nemzeti összetartozás évében, Trianon 100. évfordulóján a témában megemlékezéseket szervez és támogat. A Forrás Galériához kötődően – a Nemzeti összetartozás éve előtt tisztelegve – Összetartozunk! címmel reprezentatív kiállítás-sorozatot is tervezett. A kiállításra száz jeles kortárs magyar alkotót – köztük Bicskei Zoltán vajdasági filmrendezőt, grafikust – kértek fel, hogy egy-egy mű formájában fogalmazza meg és küldje útjára művészi üzenetét, hirdetve az emlékezést, az összetartozást és a magyarság közös jövőjét a Kárpát-medencében és a nagyvilágban. Bicskei Zoltán erről így nyilatkozik: „Az év elején Tóth Norbert a budapesti Forrás Művészeti Intézet igazgatója hívott fel, hogy vegyek részt Nemzeti összetartozás évének (Trianon 100 éve) alkalmából a Forrás Galériában június 4-ére tervezett kiállításon. Mivel tudta, hogy rajzolóként nem szokásom kiállítani, ezért egy filmetűd alkotására kért fel. Meglepett vele, időt kértem és a »véletlen« segített. Mivel éppen egy öreg kubikusról forgatunk kisfilmet, ennek mentén elkezdett bennem formálódni egy filmvers. Ez a kisfilm idén március elején elkészült. Valójában hálaadás a hűségnek. Mindazoknak akik hűek maradtak az életet meg- és fenntartó mögöttes erőkhöz. Amiből oly sokat megszegünk és ami nélkül nincs élet. És nélküle mi sem lennénk itt ma.”

A járvány miatt a kiállítás későbbre tolódik, viszont a közelgő gyászos dátumhoz kapcsolódóan a kisfilmet a megrendelő engedélyével az alkotó közzé teszi, így önök is láthatják, június 4.-én, illetve a dátumhoz közeli napokban többször is sugározza majd a Duna Televízió és az MTVA csatornái, de megtekinthetik számítógépükön vagy okostelefonjukon is. A mindössze négy és fél perces, ám parányiságában is megrendítő Hozzád sóhajtunk című kisfilm nemcsak, hogy szabadon terjeszthető, de ez az alkotók kifejezett kérése is.

TRIANON100 összeállításunkat ide kattintva érheti el!

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.