Ma kezdődik az online észt filmhét a Távmozi programjában

A távmozik első vendégfesztiválja az Észt Intézettel közösen szervezett filmhét lesz, aminek keretében az érdeklődők megtekinthetik az elmúlt időszak legkiemelkedőbb észt filmjeit. Több vetítés után pedig virtuális közönségtalálkozóra is lehetőség lesz az alkotókkal.

Izsó Zita
2020. 05. 07. 10:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vetítéssorozat nyitófilmje Rain Rannu az Unikornisok nyomában című filmje lesz, ami két fiatal startupper útját mutatja be, a saját garázsuktól egészen a technológia Mekkájáig, vagyis a Szilikon-völgyig. A vígjáték különlegessége, hogy több, mint 30 valódi észt start-up vállalkozó hihetetlen és vicces történetein alapszik, amit 15 év vállalkozói tapasztalat egészít ki. A pörgős tempójú film hiteles és színes képet ad a techcég-alapítás örömeiről és nehézségeiről, bizalomról, álmokról, lázadásról és vakmerőségről.

A fesztivál egyik legjobban várt alkotása Martti Helde Europa Cinemas Label-díjas filmje, a Skandináv csend, ami egy bonyolult testvérkapcsolatot bemutató minimalista történet.

Szombaton az Új észt animációs filmek blokkban hat különböző rövid animációs filmet tekinthetnek meg az érdeklődők.

A Teofrastus egy szabadságról és együttérzésről szóló mese, ami a 80-as évek szovjet befolyása alatt álló Észtországban játszódik. A film főszereplője egy macska, aki egyedül él egy vasútállomáson. Egy napon azonban otthont ajánl neki egy család, akikkel a városba költözik. A Szárnyak című film alapjául az észt író, Eduard Bornhöhe legendás alakja szolgál. A feltaláló Jaan Tatika levelezést folytat a nagyszerű Leonardo da Vinci szellemével. A Kontakt az érintkezés ösztönös szükségletéről mesél, ami feltölt és éltet, de függő viszonyt is jelenthet. A Mexikó és Peru trópusi esőerdeiben játszódó Tél az esőerdőben az élet és a halál örök táncát jeleníti meg néhány ellenálló, de finom porcelánlény – állatok, madarak, bogarak és virágok – segítségével. Az űrhajós egy idős űrutazó nyugdíjas életéről mesél, aki pont úgy tölti öreg napjait panellakásában, ahogyan fiatal korában élt az űrállomáson. A vad farkasok völgyén túl főszereplője egy fiatal farkas, Toomas, aki elveszíti jól fizető mérnöki állását, és dzsigolónak áll, hogy eltartsa családját, ám ezt igyekszik eltitkolni terhes felesége, Viivi elől. Az Eia és a bagoly egy tízéves, városi észt kislányról szól, akinek tervei váratlan fordulatot vesznek, amikor a téli szünetben hirtelen egy titokzatos dél-észtországi tanyán találja magát.

Az Észt Hét vetítéssorozatát egy matiné zárja: a Lotte és az eltűnt sárkányok című mesefilmben a bájos, minden lében kanál kutyalány mókás kalandjait követhetik kicsik és nagyok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.