Videópályázat otthon maradt művészeknek

A közönséget és az alkotókat is motiválja az a kezdeményezés, amelyet a nemzetközi StageHive indítványozott a karanténlétbe szorult alkotók tervezett műveinek reklámozására. A következő évadban bemutatandó színpadi művekből videók készülnek, amelyekről a közönség és a szakmai zsűri szavaz.

Szilléry Éva
2020. 05. 08. 18:54
null
Forrás: StageHive
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rengeteg ötlet áramlik a koronavírus-járvány miatt színpad nélkül maradt előadók motiválására. Miként megírtuk, elsőként a kulturális előadói szféra kapott moratóriumot, így színművészeink, zenészeink és rendezőink elfelejthették a tavaszi évad jó részét. Azóta megannyi társadalmi szerepben próbálják hasznossá tenni magukat, ilyen volt a kötelező olvasmányok felolvasása is, amellyel a home office-ban dolgozó pedagógusok munkáját szerették volna előmozdítani a diákok motiválásával, vagy hogy színészek, rendezők és színházi szervezetek álltak ki a polgári kezdeményezés mellett, amelyet a Székely Nemzeti Tanács az őshonos európai kisebbségekért folytatott.

Képek forrása: StageHive

A StageHive már a jövő évadra gondolt, ezért alkotói pályázatot írt ki a jövő évadra tervezett produkciók megszületésére.

Az Európán átívelő, előadó-művészeti közösségi platformként működő StageHive olyan magyar nyelvű, magyarországi vagy határon túli produkciók bemutatkozó videóit várja, melyek a 2020/2021-es évadban valósulnak meg. Színházi, zenei, tánc- és cirkuszi műfajokban egyaránt lehet pályázni – illeszkedve a StageHive összművészeti profiljához. A nevezés feltétele, hogy a készülő előadásban részt vevő alkotók, szakemberek mindegyikének aktív profilja legyen a platformon.

A beküldött anyagokkal mindenekelőtt az otthon és a színháztól távol maradt közönség szívét és figyelmét kell megnyerni, hiszen ők szavazzák majd meg az 500 000 forintos fődíjat, de érdemes hatni a szakmai zsűrire is. Fullajtár Andrea, a Katona József Színház színművésze, Novák Péter kultúrmunkás és Zsoldos Dávid, a Papageno alapítója 300 000 forintos szakmai díjat ítél a legjobb pályázatnak, így a teljes pályázat 800 ezer forint összdíjazású. Május 6-tól tölthetik fel az alkotók a videókat, a közönség pedig május 20-tól szavazhat rájuk. A nézők június 3. éjfélig tudnak majd voksolni, június 4-én pedig kiderül, kik kapják a két díjat.

A StageHive egy kiterjedt online platform, ahol európai szakemberek találkoznak az előadó-művészeti, kiváltképp a színházi szcénából. Az oldal összeköti a szakmai szereplőket, segít a pályázási lehetőségek, a kulisszák mögötti megfelelő szakembereinek felkutatásában is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.