A különleges helyzetben feléled egy korábbi szórakozási forma

A tatabányai autósmozi 15 év után újra megnyílt; hamarosan további három tárja ki a kapuit.

2020. 06. 02. 20:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki szeretné átélni a Grease című film hangulatát, és akárcsak John Travolta, kikönyökölne a verdája ablakán egy autósmoziban, az megteheti Tatabányán, a Búzavirág utcai Park autósmoziban, amely tizenöt év után újra megnyitotta kapuit a nézők előtt. Itt persze olyan nagy kapukat kell elképzelni, amelyen két autó is befér. Jegyet, amely 4500 és 5000 forint közötti összeg autónként, nemcsak a helyszínen, hanem interneten is lehet venni, akárcsak a nassolnivalót: van hot-dog, nachos és popcorn, no meg persze üdítő. A kém, az Éjszakai játék, a Horror Park, a Joker, a Hangover, Az apáca, a Kéjlak, a Holtpont című filmek lesznek júniusban és júliusban a műsoron, egyébként mindig is ezekben a hónapokban volt telt ház az autósmozikban Amerikában az 1960-as, 1970-es években.

Miután a megfelelő parkolót megtalálja az ember a közel 150 autót is befogadni képes moziban (a helyfoglalás szektoron belül érkezési sorrendben történik), és túl van már azon is, hogy rácsodálkozott a nem kicsi LED-falra, amelyen a reklámok után kezdődik a nagy mozifilm, jöhet a ráhangolódás. Ezt a szó szoros értelemben kell elképzelni, az autórádión keresztül, a 107,4 MHz-en hallható ugyanis a mozi hangja, ami már önmagában egy nagyon különleges élmény, ráadásul a hang erőssége is szabályozható, vagyis nem feltétlenül kell annyira bömböltetni a hangszórót, mint sok multiplex moziban, vagy éppen lehet végre jó hangosan mozizni, ízlés szerint, ki-ki hogyan szereti. Sokan pokróccal és kispárnával is kényeztetik magukat az autóban, mások kissé hátradöntik az ülést, mert szerintük az autósmozi félig fekve az igazi.

Többgenerációs mutatvány ez a tatabányai autósmozi, mert az idősebbek felidézhetik fiatalkoruk világát, a fiatalok pedig remek romantikázási lehetőséget találhatnak maguknak azokban az ínséges időkben, amikor se mozi, se színház nincs nyitva se közel, se távol, de még egy jó koncertre se lehet elmenni. Viszont ez a különös helyzet lehet, hogy feltámasztja az autósmozik világát, mert mire eljön az idő, hogy mindenhova lehet menni újra szórakozni, addigra már olyan sokan megszerették ezt a kikapcsolódási lehetőséget is, hogy rendszeresen visszahúz a szívük abba a moziba, ahol mindig a ráhangolódással kezdődik a műsor.

Egyébként Richard M. Hollingshead Jr. vegyipari mágnás közel kilencven évvel ezelőtt valósította meg, hogy autóból is nézhető legyen mozifilm, egészen pontosan 1932-ben, ám a drive-in, vagyis autósmozizás az 1950-es, 1960-as évek Amerikájában élte fénykorát. Hazánkban 1984-ben nyílt az első autósmozi Szentendrén, majd egyre több lett Balatonon és a különböző üdülővárosokban, hogy aztán a multiplex mozik és az otthoni videózás, DVD-zés megjelenésével be is csukják kapuikat.

Bár tizenöt év szünet után a tatabányai nyílt meg először az érdeklődők előtt, hamarosan még három autósmozi tárja ki a kapuit a közeljövőben. Június 3-tól a Westend külső parkolójában, június 5-től az újpesti piac előtti zárt területen, június 12-től az Árkád tetején is lehet majd mozizni az autóból és tekergetni az autórádiót, amíg a megfelelő frekvencián meg nem szólal a film hangja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.