A legújabb hazai filmtermés Füreden és Veszprémben

Filmpiknikkel indítják az őszt a Balaton-felvidék kulturális fővárosai, Balatonfüred és Veszprém.

Szilléry Éva
2020. 07. 13. 14:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Filmpiknikkel indítja az őszt a Balaton-felvidék kulturális fővárosa, Balatonfüred és Veszprém duója, amely az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) cím várományosa. Szeptember első hétvégéjén Veszprémben a Hangvilla, az Expresszó és a Vár (Szentháromság tér) ad majd otthont a filmes rendezvénynek, míg Balatonfüreden a Balaton Moziban és a Tagore sétányon, óriás kivetítőn láthatják a filmbarátok a tavalyi filmtermés legjavát.

Eredetileg nyárindító kulturális programot terveztek Veszprém–Balaton Filmpiknik címmel a szervezők, de a világjárvány hazai megjelenése változtatott az elképzeléseken.

Az új filmes mustra célja, hogy a veszprémi régióban is legyen egy filmes találkozó, amely mintegy előzetese a Veszprém EKF 2023 gazdag összművészeti évének. Úgy tudjuk, távlati cél, hogy a fővárosból Balatonfüredre költözzön a tavaszi mozgóképszemle, de erről még zajlanak az egyeztetések.

Az első találkozó a magyar filmtermés legjavát hozza el: a Magyar Mozgóképszemle díjazottjait és hazai klasszikusokat vetítenek ingyenesen szeptember 3. és 5. között.

Az időpont egybeesik a XX. Poszt Színházi Találkozóval, de nem ez lesz az első tematikus ütközés az idei ősz fesztiváldömpingjében.

Muszatics Péter, a fesztivál művészeti vezetője a Magyar Nemzetnek elmondta, a részletes programot augusztus első felében jelentik be. Kiemelte: a Filmpiknik azt a törekvést támogatja, hogy Veszprém és a Balaton kulturális-kreatív régiója erősödjön, európai láthatósága növekedjen. A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál egyik szervezőjeként megerősítette, hogy idén először a világjárvány miatt elmarad a miskolci találkozó, amely szintén hagyományosan szeptemberre esne.

A szóban forgó régióban egyébként a 90-es években rendezték meg a Veszprémi Tévétalálkozót, azóta a szakmai eseményen nem képviselték magukat a filmesek.

Az Európa Kulturális Fővárosa programban megvalósuló új filmes esemény, a Veszprém–Balaton 2023 EKF program a Nemzeti Filmintézet és a Magyar Filmakadémia szoros együttműködésében születik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.