Időutazás az illóolaj mentén

Az Illatok Háza Belső-tóra tekintő fekvése a félsziget páratlan és festői panorámáját nyújtja.

Szilléry Éva
2020. 07. 28. 12:00
null
A grafikákon keresztül izgalmas kortörténet bontakozik ki a tárlaton Fotó: Eau de Tihany Illatok háza
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ami Tihanyban nemrég révbe ért, az egyszerre jelent új színfoltot az inter­aktív tudományos tárlatok sorában, az épített örökség megtartásának dicséretre méltó lépése, egykori illatszertárunk tárgyi hagyományainak izgalmas bemutatása, betekintés a hazai reklámtörténetbe, a tudást és javakat elbitorló kommunista államhatalom mementója és főhajtás egy igazi hungarikum, a tihanyi levendula, az abból fakadó illóolaj és annak kutatója előtt.

Bittera Gyula vegyészmérnök, gyógynövénykutató munkásságának állomásai a tihanyi Illatok Házában Nyárádi Zsolt és felesége, Hollán Éva munkájának gyümölcseként az Illatos időutazás című tárlaton most már hivatalosan is látogathatók.

„Mivel hazánkban előttem az illóolajnövények nagyarányú szántóföldi termelésével és feldolgozásával senki nem foglalkozott, minden tudományos előkészítő munkát, legyenek azok a növénytermeléssel vagy a gyártással kapcsolatban, az összes kísérletet és vizsgálatokat magam végeztem el és kutatómunkámat mindvégig folytattam” – ezek Bittera Gyula gyógynövénykutató gondolatai.

A gyógynövénytan megszállottjaként Bittera Gyula már a húszas évek elején felismerte az illóolajnövények hazai termesztésének időszerűségét, így olyan értékeket nyert a földből, amelyek addig csak elméleti síkon léteztek. Ezért volt kénytelen maga, saját kutatásai alapján megteremteni az ipar alapjait, amit állhatatos munkával fejlesztett tovább. Vállalkozása 1936-ig olyannyira felfejlődött, hogy megalapította az első hazai illóolajgyárat, igazgatta a munkafolyamat minden részét, az iparág európai hírű szaktekintélye lett. Ernest Guenther amerikai kutató analízise pedig meghozta számára a világhírnevet is: a gyógynövényszakértő Föld körüli utat tett meg, hogy felmérje az illóolajok birodalmát; vizsgálata rámutatott a tihanyi levendula magas illóolaj-tartalmára.

A grafikákon keresztül izgalmas kortörténet bontakozik ki a tárlaton
Fotó: Eau de Tihany Illatok háza

A Tihanyi Levendula Manufaktúra alapítóit az Illatok Háza megnyitásával az a cél vezérelte, hogy olyan hagyományokat osszanak meg a látogatókkal, amelyek összekötik az embert és a környezetet, emellett méltó módon tisztelegnek a százéves természeti tradíció előtt. Az átfogó, három nagyobb térbe rendezett tárlat a vegyészmérnök pályaívét járja végig, tudományos elmélyültsége mellett játékos, inter­aktív és ötletes látványelemekkel dolgozik, igényes tárgyi gyűjtemények mellett hiány­pótló és rendkívül gazdag. Kiemelt látványossága a két darab, közel százéves rézlepárló, amely egyike körülbelül hatszáz, másika pedig ötszáz kilogramm alapanyag befogadására alkalmas. Feltárul a századelő reklámplakátvilága, az illatszerek hirdetésein, grafikákon keresztül izgalmas kortörténet bontakozik ki. Akárcsak a vitrinek mögé zárt tárgyi gyűjtemények a szappanok és parfümériák színes kínálatából.

Az időutazás nem csak gyűjtemény, a manufaktúra a jelent is megmutatja: az érdeklődők betekintést nyerhetnek a szappanok, fürdősók, pezsgőlabdák készítésének folyamatába, ennek során működés közben megnézhetik a szappanszárítót. Bittera Gyula fényes pályájának szomorú pontjait is bemutatja a tárlat: gyárát a kommunista államhatalom a negyvenes évek végén államosította, a falon a kordokumentum és a régi világot megsemmisítő lakat.

Az Illatok Háza méltó helyet kapott Tihanyban: a tulajdonosok kreativitását dicséri, hogy egy elhanyagolt műemlék épület nyert új funkciót, a Belső-tóra tekintő fekvése a félsziget páratlan és kevéssé ismert festői panorámáját nyújtja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.