A jelölés igazolja: helyes értékek mentén dolgozik

Nem voltam elhalmozva sohasem díjakkal, a maximumot szeretném nyújtani a színpadon, nekem ez így megfelelő – mondja Földes Tamás, a Kaszás Attila-díj harmadik várományosa. A díjra augusz­tus 23-án éjfélig lehet szavazni.

Szilléry Éva
2020. 08. 17. 7:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többször választotta már az operettszínház a Kaszás Attila-díjra jelöltek közé, valójában idén került be az elismerés három várományosa közé Földes Tamás színész. Huszonhárom társulat tagjai szavaztak a Kaszás Attila-díj három idei jelöltjére, Vlahovics Editre, Csankó Zoltánra és Földes Tamásra, akik közül a közönség voksai alapján kerül majd ki a győztes.

A Kaszás Attila-díj a magas szintű szakmaiság mellett a névadóra jellemző attitűdről is szól, arról a közösségépítő szerepről, amelyet Kaszás Attila egész életében képviselt. Földes Tamás viszont elmondta, hogy nem érzi magát igazán társasági embernek. Mint mondja, nem jellemző rá, hogy mindenütt ott legyen, így nem érti, mivel érdemelte ki a sok jelölést a kollégáitól. De talán az, hogy őt választották, bizonyítja, hogy helyes értékek mentén teszi a dolgát.

Földes Tamás István király szerepében a Veled, Uram! című rockoperában
Fotó: MTI/Soós Lajos

A színész annak idején prózai szakra jelentkezett a főiskolán. A nyomorultak, Szinetár Miklós rendezésében azonban fordulatot jelentett a pályája előtt álló művésznek: a zenés színjátszás mellett döntött, a főiskola után a Rockszínházhoz szerződött. – A zenés színház olyan műfaj, amit lehet felületesen csinálni, de a zene és a színház együttes élménye kompletten nekem magasrendű színjátszást jelent. Mások mellett Pintér Béla és társulata is bizonyítja, hogy a prózai és a zenés műfaj össze tud érni, és magas szintű, sajátos formanyelvet tud létrehozni a legmélyebb tartalmakkal – fogalmazott a színész, aki a rockszínházas évek alatt azóta sem tapasztalt szakmai összefogást élt meg.

Pályája kezdetén megkapta az István, a királyban Koppány szerepét, és sorra főszerepeket osztottak rá, a siker azonban nem részegítette meg, hanem, mint mondta, hálás azért, hogy igazán nem emelte fel a média, csendben tehette a dolgát. – Nem voltam elhalmozva sohasem díjakkal, a maximumot szeretném nyújtani a színpadon, nekem ez így megfelelő – vallja Földes Tamás, aki arról is beszélt, hogy a színészek a karantén színház nélküli hónapjait nem töltötték tétlenül, hisz Dolhai Attila írt egy darabot, otthon énekeltette fel a dalokat, és filmmé vágta össze. – Tovább tudott lendíteni, hogy nem maradtunk munka nélkül. Lassan beindulhatnak a munkák, és noha ott lebeg felettünk a bizonytalanság, reméljük, hogy okosan, vigyázva megint teljes értékű színházat élhetünk – így a színész. Az őszi évad első bemutatójában Kudelkát alakítja a Marica grófnőben. Mint mondta, ebben az évben leginkább a Nine musicalt várja, ahol a főhős barátját alakítja, és ez nagyon nagy kihívásnak ígérkezik Balázs Zoltán rendezésében.

A Kaszás Attila-díj jelöltjeire augusz­tus 23-a éjfélig lehet szavazni, és az elmúlt évekhez hasonlóan az országos színházi évadnyitón adják át a díjat. Az elismerést a hegyvidéki önkormányzat alapította a Mozaik Művészegyesülettel, mára a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. gondozza a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával, a szakmai szavazatokat pedig a Magyar Teátrumi Társaság gyűjti össze.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.