Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Ezek nem állatok! – szeptemberben nyílik Nagy Ágnes kiállítása

Párduc, szarvas, orrszarvú, unikornis, oroszlán. Nagy Ágnes Ezek nem állatok! című kiállításának szobrai emberi tulajdonságok szimbólumai.

Magyar Nemzet
2020. 08. 30. 17:03
A művész oroszlán szobra. Fotó: MATE_VARGA_PHOTOGRAPHY Forrás: www.agnesnagy.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rozsdamentes acélbika, aranyszínű oroszlán, mázazott, agyagból készült varacskos disznó, bronzrinocérosz és megannyi „állat”, Nagy Ágnes erős, bizarr alkotásai mintha gyermekkorunk tudattalanjának őserdejéből csörtetnének elő.

Nagy Ágnes samottos agyagból építi fel nagy méretű szobrait úgy, hogy azok képesek legyenek önmagukat megtartani. Rendkívül bonyolult ez a technika, hosszú és koncentrált munkával jár, mivel semmiféle merevítést nem alkalmaz, hanem egy összetett statikai koncepció szerint hozza létre szobrait.

A művész oroszlánszobra.
Fotó: Ágnesnagy.com

 

Nagy Ágnes szobrászművész azt mondta, hogy az állatszobrok szimbolikusak, az emberi tulajdonságok kifejeződései, éppúgy tudatos lényünké, mint tudattalan ösztöneinké. – Éppen annyira az erő, a dinamizmus megtestesítői, a jámborság kifejezői, mint a lélek tükröződései, a hit kifejeződései – vallja a szobrász.

Nagy Ágnes az Illatos úti művészeti iskolában, kerámiaformázó szakon végzett 1990-ben. A szakiskolával párhuzamosan a Medgyessy Ferenc szobrászkörben alkotott, Berlinben részt vett egy nagyszabású szimpóziumon. A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában 1994-ben végzett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.