időjárás 2°C Marcella 2023. január 31.
logo

Látta már a Szent Koronát 3D-ben lebegni?

Magyar Nemzet
2020.08.25. 14:14
Látta már a Szent Koronát 3D-ben lebegni?

Megnyitotta kapuit A nemzet emlékezete – A magyar történelem mérföldkövei, a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Országos Levéltára új kiállítása. A panorámavetítéssel kísért tárlat a XXI. század interaktív eszközeit felhasználva mutatja be a magyar állam fennállásának ezer évét.

A látogatót először egy katedrális belsejét idéző tér fogadja, majd a falakon és mennyezeten látványos panorámavetítés kelti életre történelmünk legfontosabb eseményeit. A bemutatott 14 dokumentumot külön tárlókban helyezték el, amelyek a szakrális helyek monolitoszlopaiként tagolják a teret. Az iratok 14 korszakot, 14 történelmi eseményt elevenítenek fel 1109-től egészen 1990-ig.

Fotó: Varga Máté, Lantos Zsuzsanna

A kiállítótér „apszisában” a Szent Korona Magyarországon először alkalmazott háromdimenziós technikával megjelenített képe lebeg, amelyet a látogatók szabadon forgathatnak körbe. Amellett, hogy a kiállított 14 dokumentumot virtuálisan is lapozni lehet, mindegyik korszakhoz tartozik egy önálló rövidfilm is. Ezek nem csupán az adott irat keletkezésének körülményeit mutatják be, hanem további információval szolgálnak a korszakról, és rávilágítanak annak történeti jelentőségére.

A levéltár új kiállítása az elmúlt ezer év legfontosabb magyar dokumentumaiból válogat. Helyszíne a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának főépülete: 1014 Budapest, Bécsi kapu tér 2–4.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.