Szenvedély és szerelem a József Attila Színházban

Hat plusz egy bemutatót tart új évadában a tervek szerint a fővárosi József Attila Színház. A teátrum 2020/2021-ben a szerelem és a szenvedély témáját állítja a középpontba.

Magyar Nemzet
2020. 08. 25. 21:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eseményen részt vett Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár is, aki kiemelte: az új évad előtt meg kell győzni a nézőket arról, hogy biztonságosan jöhetnek színházba. „Az intézményvezetők már az esetleges további szigorításoknak is elébe mentek és önkorlátozó intézkedéseket vezettek be” – tette hozzá.

Nemcsák Károly igazgató beszámolt arról, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának közreműködésével a József Attila Színház százmillió forintot kapott az épület továbbfejlesztését célzó tervek elkészítésére. Megjegyezte, hogy az épület annak idején művelődési háznak épült, ezért nem igazán használható a padlás és nincs oldalszínpad sem.

A 9-tól 5-ig című musical premierje márciusban lett volna, a pandémia miatt szeptember 19-én láthatja először a közönség. Októberben debütál a Hang-villa titka című interaktív mesejáték, Peter Shaffer világhírű darabja, az Amadeus, valamint Neil Simon Furcsa párjának női változata. Novemberben mutatják be Tasnádi István Szibériai csárdás című zenés romantikus játékát, 2021-ben pedig Spiró György Imposztora, valamint az Egy szoknya, egy nadrág című zenés vígjáték kerül színre – mondta Nemcsák Károly színházigazgató a keddi évadbejelentő sajtótájékoztatón.

„A nőkről, a nők erejéről szól a 9-től 5-ig, amely készen áll a bemutatóra” – közölte az eseményen Szente Vajk, a Broadway-darab magyar változatának rendezője. Patricia Resnick és Dolly Parton musicaljének főbb szerepeiben Szinetár Dóra, Polyák Lilla, Korponay Zsófi és Zöld Csaba látható.

Október 3-án mutatják be a Hang-villa titkát, Alan Ayckbourn gyerekdarabját Simon Kornél – aki maga is négy évig volt meseszínész – rendezésében, Lázár Zsigmond zenéivel.

Peter Shaffer világhírű színjátékát, az Amadeust 1980-ban mutatták be Londonban. A József Attila Színházban október 10-én debütál a darab Koltai M. Gábor rendezésében, aki elmondta: a szerző 2000-ben újraírta Mozart és Salieri végső összecsapását, most ennek magyarországi premierje is lesz, amelyben élőben lesz színpadon egy vonósnégyes, Szigeti Karina operaénekes pedig ária részleteket ad elő. A darabban Mozartot Tasnádi Bence, Salierit Fila Balázs alakítja, a zenei vezető Dobri Dániel.

Neil Simon klasszikus vígjátékát, a Furcsa párt október 16-tól női változatban láthatja a közönség a József Attila Színházban először dolgozó Bozsó Péter rendezésében, Pikali Gerda és Fehér Anna főszereplésével.

Tasnádi István Szibériai csárdás című zenés romantikus játéka, amely a Csárdáskirálynő előtt tiszteleg, november 28-án kerül színre Hargitai Iván rendezésében, Simon Kornél főszereplésével. „Az első világháború után egy szibériai hadifogolytáborban magyar hadifoglyok bemutatták a Csárdáskirálynőt, erre épül a darab” – mondta Tasnádi István.

A 2021-es év első bemutatója Spiró György Imposztora lesz. A XIX. században, a lengyelországi Wilnóban játszódó komédiát január 30-án mutatják be, Bagó Bertalan – aki először rendez a József Attila Színházban – viszi színre, Benedek Miklós főszereplésével.

Bodrogi Gyula rendezi az évad utolsó bemutatóját, Barabás Pál Egy szoknya, egy nadrág című zenés vígjátékát. A főbb szerepekben Horváth Sebestyén Sándor, Zöld Csaba és Kocsis Judit látható. „Felhőtlen röhögés várható” – fogalmazott Bodrogi Gyula, aki a sajtóeseményen vette át a Sztankay István emlékére alapított díjat. A tavasszal zárult évad legjobb előadásának díját a Macskafogó című darab kapta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.