Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo

Elismerések a múzeumi szakmának

Munkatársunktól
2020.09.29. 11:04

Idén négy intézménynek ítélték oda kiemelkedő múzeumpedagógiai programjáért a Múzeumpedagógiai Nívódíjat. A győzteseket tegnap, a 18. Országos Múzeum­pedagógiai Évnyitón hirdették ki a Szépművészeti Múzeumban.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja nyitórendezvénye 2006 óta az országos múzeum­pedagógiai évnyitó. A hagyományok szerint a konferencián adják át a szakma legrangosabb kitüntetéseit. Az esemény alkalmából Novák Katalin, az egykori család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár, aki októbertől miniszterként felel a területért, videóüzenetben köszöntötte a jelenlévőket. Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár is azt hangsúlyozta, hogy a világjárvány a múzeumok szerepének és létének újragondolására készteti a szakembereket.

Ebben az évben Múzeumpedagógiai Nívódíjban részesült a Magyar Természettudományi Múzeum Mátra ­Múzeuma Változzunk át a Mátra Múzeum lakóivá! Moveum című, a Petőfi Irodalmi Múzeum Csáth-kísérletek című és a Budapesti Történeti Múzeum – Budapest Galéria Együtt lenni jó! című programja. Első alkalommal egy online térben megvalósult múzeumpedagógiai program, a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum Térben, időben együtt veletek című foglalkozása is elismerést kapott.

A rendezvényen 2020-ban első alkalommal a családok minőségi időtöltésére is kiemelt figyelmet fordító intézményeket is díjazták. A családbarát mú­zeum elismerést nyolc intézmény vette át: a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a gödöllői királyi kastély, a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria, a Matrica Múzeum, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Reptár – Szolnoki Repülőmúzeum és a Budapest 18. kerületi Tomory Lajos Múzeum.

Az értékeléskor a legmagasabb pontszámot elérő három intézménynek az Emberi Erőforrások Minisztériuma 1-1 millió forintot ajánlott fel. A pénzjutalmat a gödöllői királyi kastély, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Ludwig Múzeum kapta.

Az évnyitón immár negyedik alkalommal vehette át egy elismert szakember a Kiváló Múzeumpedagógus Díjat, ezt idén Béres Mária természettudományi muzeológus, humánökológus kapta meg.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.