Halmos Béla-emlékkoncert lesz a hétvégén

Összemuzsikálni a nemzetet címmel szervez koncertet a Hagyományok Háza szeptember 19-én Halmos Bélára, a sokszorosan kitüntetett prímásra és népzenekutatóra emlékezve.

Magyar Nemzet
2020. 09. 15. 15:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hagyományok Háza és a Halmos Béla által alapított Hagyományok Háza Baráti Köre hangversenyt rendez Halmos Béla emlékére. A szombati emlékkoncert közreműködői többek között Sebestyén Márta, Kovács Márton, Halmos Béla-vándordíjas népzenész és a Magos Együttes, Turi András, Halmos Béla-emlékérmes népzenetanár, Szerényi Béla és fiai, a Kóborzengő, a BorFolk és az Üsztürü zenekarok.

Halmos Béla, a táncházmozgalom egyik elindítója, első prímása idén júniusban ünnepelte volna 74. születésnapját. A jubileumi hangverseny idén a járványhelyzet miatt elmaradt, helyette szeptember 19-én a Hagyományok Házában emlékkoncert lesz a prímás tiszteletére.

Bárány Mihály alsóapsai prímás és Halmos Béla
Fotó: Hagyományok Háza

Halmos Béla sok évtizedes, szerteágazó aktív tevékenysége során – mind folklórgyűjtőként, mind a városi revival mozgalom irányítójaként – fáradhatatlanul dolgozott a magyar népi kultúra és a táncházmozgalom ügyéért. A Sebő, majd a Kalamajka együttes prímása, a Zenetudományi Intézet munkatársa, a Táncház Egyesület tiszteletbeli elnöke, az Országos Táncháztalálkozó elindítója, a Táncház Archívum megalapítója, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének egyik alapítója és tanára volt.

Az est szerkesztői: Lőrincz Beáta, Szűcs Sándor és Varga Zoltán, további információk itt találhatók.

A Halmos-hagyaték sorsa

Halmos Béla folklórgyűjtéseit, kéziratait, könyvtárának egy részét és mesterhegedűjét magába foglaló hagyatékát a Hagyományok Háza 2014-ben vásárolta meg, majd elkezdte a hatalmas anyag feldolgozását. A Halmos-hagyaték egyik fő egysége a fotógyűjtemény, amelynek elérhetőségéről a múlt hónapban adtunk hírt, a cikk itt is elérhető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.