időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Online rendezik a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivált

Forrás: MTI
2020.10.10. 15:21

Online rendezik november 2. és 7. között a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivált, amelyen a fiatal művészek és formációk mellett a V4-országok nemzetközi hírű gitárművészeit is hallhatja a közönség.

Az idei fesztivál közeli értékeinkre koncentrál, azokra a művészekre, akiket előadói kvalitásai, életpályája, technikai tudása a legnagyobbak közé sorol, de akiket kevésbé ismernek itthon. Fellép Pavel Steidl Csehországból, Marcin Dylla Lengyelországból, Karol Samuelcik Szlovákiából, Magyarországot Csáki András képviseli a színpadon. A négy művész koncertjét szeptemberben rögzítették a Zeneakadémia nagytermében az őszi lezárások előtt – közölték a szervezők az MTI-vel.

A programban fiatal művészek és formációk is bemutatkoznak, a koncerteket az adott országban rögzítették közvetlenül a fesztivál előtti hetekben. Csehországból Hedvika és Dominika Svendova szólógitár–gitár/fuvola duójának koncertjét és Petra Polackova szólógitárestjét teszik elérhetővé a fesztivál látogatóinak, Lengyelországból Jagoda Swidzinska szólógitár estjét, valamint Andrzej Grygier szólógitárestjét tekinthetik meg az érdeklődők, míg Magyarországról Sidoo Zsombor szólógitárestjét és a Tritonus Gitártrió formációját hallgathatja meg a közönség.

A Közel egymáshoz mottóval nyíló Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál teljes programja az online térben érhető el, jegyvásárlás után – pár órás ráhagyással – tekinthetők meg adott időben a koncertek.

Az Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Zeneakadémia tanszékvezető tanára által hét éve életre hívott rangos fesztivál a klasszikus gitárzenét helyezte a középpontba, bemutatva a hangszernek és irodalmának sokoldalúságát és kiemelkedő művészeit. A fesztiválon az elmúlt években is olyan neves előadók léptek fel, mint David Russell, Paul O’Dette vagy Manuel Barrueco, Roberto Aussel, Costas Cotsiolis Margarita Escarpa, Pablo Marquez és Ricardo Gallén.

Mi lesz a program?

Online tartalmakkal vár a Fővárosi Állat- és Növénykert

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.