Napút-díjat kapott Jankovics Marcell

A Napút-levél és -érem 2020. évi kitüntetettje Jankovics Marcell rajzfilmrendező és kultúrtörténész – írta közleményében a Napút folyóirat vezetősége.

Magyar Nemzet
2020. 09. 25. 15:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elismeréssel minden évben a folyóirat szellemiségéhez közel álló szerzőket díjaznak több évtizedes irodalmi vagy tudományos életművükért. A Napút-díj korábbi díjazottjai között volt Szepes Erika irodalomtörténész, Kiss Anna költő, Lászlóffy Csaba költő, Mohás Lívia pszichológus és író, Erdélyi István régész, Lászlóffy Aladár költő-író, Radnóti Zsuzsa dramaturg, Katona Tamás történész, Bertalan Tivadar képzőművész, Doncsev Toso író, Szentmártoni Szabó Géza irodalomtörténész és Suhai Pál költő is.

A Napút folyóirat közleménye szerint a díjnak rendhagyó módon ebben az évben két kitüntetettje is van. Idén tizennegyedik alkalommal ítélte oda a folyóiratműhely Tóth Sándor érem- és Mészáros Róza festőművész alkotását.

Jankovics Marcellnak Szondi György adta át az elismerést
Fotók: Baley Endre

Az idei első kitüntetett, Jankovics Marcell alkotó- és kutatóművészetéért kapta az elismerést, a díjat Szondi György, a Napút főszerkesztője adta át.

Jankovics Marcell életműve elé állva az elgondolkodó könnyen arra a következtetésre juthat, hogy Platónnak igaza van. Igazának kell lennie. Létezik az ideák hona. Kell léteznie, ha élnek közöttünk emberek, akik onnan jöttek és jönnek, s akikkel, akiknek szellemi-lelki és anyagi megnyilvánulásaival megragadó erejükhöz képest mégis mindig túl későn és véletlenszerűen találkozhatunk – írta Suhai Pál Jankovics Marcell laudációjában.

Szondi György, Jankovics Marcell, Velicsko Péter és Suhai Pál

A másik Napút-díjat a tervek szerint majd október 13-án, könyvbemutató alkalmából veszi át a kitüntetett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.