időjárás 1°C Elza 2022. december 1.
logo

„Addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk és magyarul táncolunk”

Magyar Nemzet
2020.10.05. 15:04
„Addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk és magyarul táncolunk”

Kallós Zoltán népzenei és fotógyűjteménye 2001-től több részletben került be a Hagyományok Házába. A fotók 1956 és 1983 között készültek, a Martin Györggyel közösen végzett erdélyi és moldvai gyűjtőútjaik alkalmával.

A Médiatár Archívumában több mint 11 ezer fotó áll rendelkezésre különböző gyűjteményi egységekben. Ezekből tett elérhetővé egy 450 tételes reprezentatív fotóválogatást a Folklórdokumentációs Könyvtár és Archívum. A képek a Hagyományok Háza Médiatár alábbi internetes oldalán találhatók:

https://hagyomanyokhaza.hu/hu/node/5248

Fotó: Kallós Zoltán

Kallós Zoltán a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas erdélyi magyar néprajzkutató neve minden folklór iránt érdeklődő számára jól ismert. A táncházmozgalom táncosai, zenészei és kézművesei a mai napig merítenek a gyűjtéseiből, kiadványok sokasága fűződik a nevéhez, és a válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány meghatározó szerepet tölt be az erdélyi és moldvai magyarság oktatási és közművelődési tevékenységében, hagyatékának gondozásában. 2018 februárjában bekövetkezett halála pótolhatatlan veszteség a néprajz területén. Sokat idézett mottója:

,,Addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk és magyarul táncolunk”.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.