időjárás 4°C Aranka 2023. február 8.
logo

Fiatalokra fókuszál a Gárdonyi Géza Színház

2020.10.19. 13:39
Fiatalokra fókuszál a Gárdonyi Géza Színház

Nem mindegyik színigazgató merné megtenni, amit Blaskó Balázs, az egri Gárdonyi Géza Színház direktora. Attól tette függővé igazgatói pályázatának benyújtását, hogy ebben támogatja-e a társulat többsége. A titkos szavazás eredménye: 94 voksból 71 döntött mellette, 19-en ellene, négy szavazócédula érvénytelen volt. Mindehhez tegyük hozzá, hogy ez már a harmadik igazgatói periódusa lenne, s azért döntött az újrapályázás mellett, mert nem akarta színházát egyedül hagyni a jelenlegi nehéz helyzetben. (A pályázatot az illetékes bizottság támogatta, döntés még nem született.)

A színháznak a márciusi veszélyhelyzet miatt újra kellett ugyanis gondolnia a költségvetését, hiszen a kialakult helyzetben működési bevételeiknek jó esetben csak a felére számíthatnak. Néhány bemutatót elhagytak, illetve takarékosabban létrehozhatóra cserélték. Így az évadkezdőnek gondolt Sirály helyett Csíky Gergely A nagymama című darabját vitték színre, amely eredetileg tavasszal került volna a nézők elé.

Jelenet A nagymamából
Fotó: Egri Gárdonyi Géza Színház

E mondatból is sejthető, milyen sok nehézség állt a színház útjába. Dürrenmatt Fizikusokját a Csehov művel együtt átemelték a 2020–21-es évadra. A jövő naptári év januárjára tervezett musical-ősbemutató helyett az olcsóbban megvalósítható Bástyasétány 77-et adják elő. Az évadzárónak szánt Tóth Máté Miklós-darab három szerepét pedig nem meghívottak, hanem saját művészek játsszák el.

E csökkentett működésben azonban igazi, közönségbarát repertoár maradt erre, a vírus által sújtott évadra is. Többek között nagy sikerrel mutatták be a fentebb írt Nagymamát Saárossy Kinga főszereplésével, Blaskó Balázs rendezésében. Novemberi bemutatójuk Kálmán Imre Montmartre-i ibolyája lesz. Ezután olyan művek sorjáznak, mint a Sissi című táncjáték, amelyben a tánctagozat (GG Tánc Eger) működik közre. A felnőtt előadások sorozata a már említett Tóth Máté Miklós Aranyrandevújával fejeződik be, amely retró komédia arról szól, hogy a főhős öt korábbi szerelmével szervez egy találkozót…

A nagy színpad viszont a gyermek és ifjúsági előadások előtt is nyitva áll. Két Grimm-darabot is bemutatnak. Október 20-án kerül a nézők elé a Rigócsőr király című mesejáték, jövőre a hasonló műfajú Ezeregy éjszaka meséi. Mindkettő együttműködésben a Babszem Jankó Gyermekszínházzal. A Stúdiószínházban megy, illetve ment Beethoven V. szimfóniája mint táncjáték, a Rátóti csikótojás és a Páratlan páros 2. bemutatója.

A jövőre ad pozitív választ az a tény, hogy a színház látogatóinak átlagéletkora jelentősen csökkent. Nem kis szerepe van ebben a színház ifjúsági programjának, amelybe már az első osztályosokat is bevonják, például folytatódik a mesék feldolgozása. A kisebbeknek az Árgyélus királyfi és Tündér Ilona, amely Vörösmarty Csongor és Tündéjének bemutatását előzte meg. A nagyobbaknak az Ádámok és Évák címmel az Ember tragédiáját dolgozták fel hasonló módon. A tánctagozat tevőlegesen is bevonja a fiatalokat a mozgásszínházba.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.