Lengyel filmeket vetítenek csütörtöktől online

Lengyel filmeket vetítenek csütörtöktől vasárnapig online a budapesti Lengyel Intézet szervezésében, az érdeklődők négy alkotást tekinthetnek meg.

Forrás: MTI2020. 10. 10. 18:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az intézet tájékoztatása szerint a májusi Lengyel filmtavaszt nem tudták teljes mértékben megvalósítani, ezért a mozi szerelmeseit egy őszi online találkozásra hívják. Mint írják, a kortárs lengyel film az európai filmművészet egyik legérdekesebb jelensége. Az utóbbi évek kínálata és a számos fesztiváldíj – köztük az Oscar-díj – igazolja a lengyel film növekvő nemzetközi pozícióját és presztízsét.

A 26. Lengyel Filmtavasz – ősszel elnevezésű program kínálatában négy olyan alkotás szerepel, amelyek hazájukban elsöprő sikert arattak, többek között a kiváló színészi teljesítményeknek köszönhetően.

Csütörtök este láthatják az online jegyet vásárló nézők a Bartosz Kruhlik által rendezett Szupernóva című filmet, amely három férfiról szól. „Egy univerzális történet néhány óráról egy vidéki közösség életében, amely a krízishelyzetbe került ember állapotát dolgozza fel, a véletlen és a végzet szerepét feszegetve” – olvasható az ajánlóban a filmről, amely a dráma, a thriller és a katasztrófamozi határán mozog.

Péntek este Lukasz Grzegorzek filmjét, Az edző lánya című alkotást vetítik, amely egy fiatal teniszezőlány és apja kapcsolatán keresztül mutatja be a tinédzserek problémáit és egy felnőtt férfi dilemmáit. A film szövegét a Lengyel Intézet támogatásával a magyar–lengyel fiataloknak szervezett műfordítói workshop résztvevői fordították, akik a film főszereplőnőjével azonos korúak.

A szombati esti programban Jan Komasa mozija, a Corpus Christi szerepel. A film a húszéves Daniel történetét meséli el, aki a javítóintézetben lelki változásokon megy keresztül, és arról álmodozik, hogy pap lesz. Ideiglenes szabadlábra kerülése után összebarátkozik egy kicsiny parókia plébánosával. A plébános távolléte alatt kihasználja az alkalmat, és papnak adja ki magát, majd elkezd kápláni szolgálatot végezni a városkában. Evangelizációs módszerei komoly ellenérzéseket ébresztenek a lakosságban, az idő múlásával azonban a hamis pap tanítása és karizmája magával ragadja az embereket. A filmet Oscar-díjra jelölték és sok fesztiválon is díjazták.

Az őszi lengyel vetítéssorozat vasárnap este Maciej Pieprzyca Ikarosz – Mietek Kosz legendája című filmjével zárul. A megtörtént esemény által ihletett film egy vak zongorazseni történetét meséli el. Mietek gyermekként veszíti el a látását. Miután apácák gondozásába kerül, felfedezi, hogy a zenének köszönhetően újból „láthat” és körülírhatja a világot. Kiváló klasszikuszongora-művésszé válik, miközben arról álmodozik, hogy Lengyelország legjobb dzsesszzongoristája legyen. Hazájában és külföldön is egyre nagyobb sikereket ér el. Életében váratlanul megjelenik Zuza, a karizmatikus énekesnő. A találkozás végérvényesen megváltoztatja életét.

A Lengyel filmtavasz – ősszel filmjeire már elérhetők a jegyek a https://film.artmozi.hu/26-lengyel-filmtavasz-osszel linken, a Lengyel Filmintézet az első 300 vásárlónak ingyenes mozizást biztosít.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.