időjárás -1°C Dorottya , Dóra 2023. február 6.
logo

A Virtuózok V4+ – Közös nyelven zenélünk című műsor ma este indul!

Magyar Nemzet
2020.11.27. 18:17
A Virtuózok V4+ – Közös nyelven zenélünk című műsor ma este indul!

November 20-án este a komolyzene magyar rajongói izgulhatták végig, ki az a négy hazai tehetség, akik hazánkat képviselik a nemzetközi mezőnyben. Mától pedig péntek esténként minden részt vevő országban így tesznek a klasszikus zene iránt érdeklődők, hiszen a szereplő nemzetek vezető tévécsatornáin egy időben, péntek esténként 20.30-kor lesz majd látható a nemzetközi Virtuózok első évada, itthon a Duna Tv-n. Az alábbiakban összefoglaljuk az idei, különleges évad menetrendjét.

A hatodik évad túlnyúlik Magyarország határain, ezúttal még négy országból várták a legfeljebb húszéves virtuózokat. Idén összefogtak a visegrádi négyek országai, vagyis Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia, valamint vendégként Szerbia: ennek az öt országnak a csodagyerekei mutatkoznak be a Virtuózok V4+ – Közös nyelven zenélünk című műsorban, amelybe minden ország négy-négy tehetséget delegált, ők mérik majd össze tudásukat.

A legendássá vált ötösfogat, Miklósa Erika, Várdai István, Batta András, Balázs János és Kesselyák Gergely zsűritagokhoz Bogányi Gergely, Molnár Levente, Rácz Zoltán (Amadinda) és Pejtsik Péter csatlakozott, ők segítettek eldönteni, melyik négy magyar versenyző mutathatja meg a nemzetközi műsorban, mintegy hetvenmillió néző előtt a tudását. Hosszas és nehéz mérlegelés után az elődöntőbe Abouzahra Amira (hegedű), Patkós Maja (hárfa), Rozsonits Ildikó (zongora) és Schmalzl Ella (cselló) jutott tovább.

Schmalzl Ella az előválogatón
Fotó: Virtuózok

Idén az eddigi évadokkal ellentétben nem volt kizáró ok a korábbi szereplés vagy egyenesen győzelem, hiszen a szervezőknek fontos volt, hogy Magyarországot a legkiválóbb tehetségek képviseljék az öt országban egy időben sugárzott műsorban: ők a klasszikus zene jövője. Az öt országból több ezren jelentkeztek, a lakosság arányához képest a legtöbben Szerbiából. Nyáron zajlottak az egyes országok előválogatásai, a járványhelyzet miatt a személyes meghallgatások mellett online formában is. Húsz fiatal tehetség, minden országból négy kapott lehetőséget arra, hogy az öttagú állandó nemzetközi és az aznapi szuperzsűri előtt mutathassa be produkcióját. Nemcsak a versenyzők és a műsor nemzetközi idén, de a közreműködők is. A műsor két házigazdája a legendás német showman, Thomas Gottschalk, minden idők egyik legnépszerűbb tévés műsorvezetője, aki már korábban is hallott a Virtuózokról, és nagy örömmel vállalta el a műsorvezetést, és Ida Nowakowska népszerű lengyel színésznő-műsorvezető.

A nemzetközi, állandó zsűri tagjai: Miklósa Erika magyar koloratúrszoprán, Alicja Węgorzewska lengyel mezzoszoprán, Gabriela Bohacova cseh zenei fesztiváligazgató, Peter Valentovic szlovák karmester, Szerbiát pedig ketten, felváltva képviselik: Nemanja Radulovics hegedűművész és Silvana Grujics, a szerb köztelevízió zenei igazgatója, zongoraművész, zenetudós – mindannyian hazájuk kiválóságai, a kulturális élet csillagai. Nekik jut a nehéz feladat, hogy saját országuk indulóiból nyertest hirdessenek, de ha nem bírnak dönteni, kérhetik a minden adásban jelenlévő szuperzsűri segítségét.

Minden adásban más-más nemzetközi sztár vállalta a szuperzsűri szerepét: az első elődöntőben Gabriel Prokofiev, brit–orosz zeneszerző, producer, Szergej Prokofjev unokája egészítette ki az öttagú nemzetközi zsűrit. Utána Maxim Vengerov orosz hegedűművész, a harmadik adás szuperzsűritagja Coco König osztrák–magyar származású színésznő, a Jutalomjáték című film sztárja. A finálé-szuperdöntő különleges vendége maga Maestro Plácido Domingo.

Az elődöntő két fordulóból áll, országonként két-két versenyző képviselteti magát, ezt november 27-én és december 4-én láthatják majd a nézők. A döntő is két fordulóban zajlik, december 11-én és december 18-án. Országonként a két-két legjobb versenyző végső összecsapása ez a két adás. Mindkét döntőben egy-egy különböző zeneművel készülnek a versenyzők. Országonként egy győztes versenyzőt hirdetnek a szuperdöntőben, azaz a fináléban.

A műsorfolyamot szeptember első heteiben rögzítették Budapesten az Origo filmstúdióban. Mivel koronavírus-előírások miatt nem volt lehetőség élő adásra, sem közönségre, ezért idén különösen fontos szerepet kap majd a Virtuózok közösségi médiája és online platformjai, hogy a versenyzők és a közönség között mégis lehessen élő kapcsolat, interakció.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.