Zrínyi Miklós születésének 400. évfordulójáról emlékeztek meg

Ebből az alkalomból a Magyarságkutató Intézet kerekasztal-beszélgetést szervezett.

Forrás: MAGYARSÁGKUTATÓ INTÉZET2020. 11. 18. 18:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mi vitézül éltünk, vitézül meghaljunk,

Egész az világnak evvel példát hagyjunk…”

Idén ünnepeljük a magyar-horvát közös múlt egyik legjelesebb alakjának, a költő, hadvezér és államférfi, Zrínyi Miklós születésének 400. évfordulóját. Ebből az alkalomból a Magyarságkutató Intézet kerekasztal-beszélgetést szervezett a Zrínyi-kutatás két kiváló képviselőjével, Hausner Gábor alezredessel (Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar), valamint Bene Sándor tanszékvezető egyetemi docenssel (Károli Gáspár Református Egyetem, Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar; Bölcsészettudományi Kutatóközpont, Irodalomtudományi Intézet).

A beszélgetést Kanász Viktor, a Magyarságkutató Intézet Történeti Kutatóközpontjának történész munkatársa vezeti. A beszélgetés során Zrínyi életét és munkásságát komplex módon, történelmi, irodalomtörténeti és hadtudományi szempontból is körbejárják, külön kitérve a főúr származására, családjára, itáliai utazására, írói tevékenységére, az 1663–1664-es eseményekre: elsősorban Zrínyiújvár ostromára és Zrínyi halálára (1664-ben éppen a mai napon hunyt el egy vadászat közben), valamint örökségére. Az erről készült videó a Magyarságkutató Intézet Facebook-oldalán tekinthető meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.