időjárás -1°C Mária 2023. december 8.
logo

Elhunyt William Link, a Columbo forgatókönyvírója 

Magyar Nemzet - MTI
2020.12.30. 15:04
Elhunyt William Link, a Columbo forgatókönyvírója 

Elhunyt William Link, a Columbo és a Gyilkos Sorok egyik forgatókönyvírója, több, társadalmi kérdésekkel foglalkozó film társalkotója.

Link egyik legkiemelkedőbb munkája a Columbo című, világszerte ismertté vált filmsorozat volt. A megtévesztően ápolatlannak ható külsejű, de briliáns elméjű rendőrnyomozó karakterét Richard Levinsonnal közösen eredetileg egy 1960-as televíziós antológia egyik epizódja számára alkotta meg.

Az alkotópáros a sorozat megírásáért Emmy-díjat kapott, a hadnagyot megszemélyesítő Peter Falkot négyszer tüntették ki a díjjal alakításáért.

Link és Levinson tizenévesként találkoztak és hamarosan történeteken és rádiójátékokon kezdtek együtt dolgozni. Céljuk az volt, hogy a szórakoztató műfajon túl is alkossanak.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=ewotKGUUkLk[/embed]

Az „igazságért és egyenlőségért” vívott harc volt projektjeik központi témája – mondta Link unokahúga, Amy Salko Robertson.

Columbo hadnagy is mindig sikert aratott a gazdag és nagy hatalmú bűnözőkkel szemben.

Közös munkáik között szerepel az 1970-es években készült Az én édes Charlie-m című film, melyért Emmy-díjat kaptak. Link és Levinson volt az írója és vezető producere az Emmy-díjas The Execution of Private Slovik című 1974-es drámának a második világháborús amerikai katonáról, akit a polgárháború óta elsőként végeztek ki dezertálás miatt.

Szintén nagy sikert ért el a Gyilkos sorok című filmsorozat is, melyet Link és Levinson Peter S. Fisherrel közösen készített. Az Angela Lansbury főszereplésével készült krimisorozat 12 évadot élt meg 1984 és 1996 között.

Levinson 1987-es halála után Link egyedül írt tovább.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.