időjárás 2°C Natália 2022. december 9.
logo

Új tanárokkal még magasabb színvonalú oktatás a színművészetin

Ditzendy Attila
2021.01.16. 17:40
Új tanárokkal még magasabb színvonalú oktatás a színművészetin

Az éves szabadságok tervezetének listája alapján kombinált a függetlenobjektív propagandasajtó, miként alakul majd a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) tanárainak összetétele. Hogy kik mondtak fel, arról még az is tudomást szerzett, akit annyira érdekel az SZFE, mint az EU-t az őshonos kisebbségek jogai, lévén minden távozó felmondása Hollywoodig hallatszott.

A kiszivárgott körlevélben a szabadságigényüket jelezték a dolgozók. Itt bukkantak rá a baloldali propaganda rutinos szaglászai az „új nóvumra” (mondta egykor Nyakó István), miszerint új nevek is szerepelnek az oktatók közt.

– Semmi titokra nem derült fény, természetesen a távozók helyére újakat veszünk fel – fogalmazott Szarka Gábor, az egyetem kancellárja.

 

Meglehet, azért döbbentek le a haladárok, mivel úgy vélték, a távozók helyére nem akadnak alkalmasok kis hazánkban.

– Akiket felvettünk, ők biztosítják majd az oktatás eddiginél magasabb színvonalát – mutatott rá a kancellár, aki felidézte: nem ez az első listázás a részükről, a vélt új osztályfőnökök névsorát egyszer már nyilvánosságra hozták, majd rövid időn belül vissza is vonták.

– A jövő héten mutatjuk be, melyik intézetnél kik vezetik majd az osztályokat – ígérte Szarka Gábor, hozzáfűzve: mivel felvételi időszak közeledik, a jelentkezőknek tudniuk kell, milyen oktatóktól sajátíthatják el választott mesterségüket.

 

Szarka Gábor kancellár az új oktatókkal magasabb színvonalat ígér
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az említett intézetekkel kapcsolatos változásokról az SZFE honlapján olvashatunk tegnap óta. „Az egyetem filmintézete a jövőben Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet néven működik tovább. Az egyetem a névadással tiszteleg az Oscar- és Emmy-díjas, nemzetközi hírű operatőr előtt, aki 1955-ben végzett az egyetem jogelőd intézményében. A »mozgókép« kifejezés használata igazodik a nemzetközi trendekhez és elvárásokhoz.

A mozgóképművészeti képzés a Szentkirályi utcai, mintegy 2254 négyzetméter alapterületű épületből a Duna Televízió egykori székházának egyik épületébe költözik, ahol az eddiginél közel kétszer nagyobb, 4715 négyzetméteres oktatási helyszín várja a hallgatókat és az oktatókat. Az épületrész felújítása érinti a gépészeti, építészeti, elektromos és IT-rendszereket is. A tágas stúdiókat modern, magas színvonalú mozgókép-technológiai eszközökkel szereljük fel.

Az egyetem Szentkirályi és Rákóczi úti épületeiben a színművészeti képzés kap helyet Sinkovits Imre Színházművészeti Intézet néven. A névválasztással fejet hajtunk a Kossuth-díjas színészóriás, a nemzet színésze előtt. Sinkovits Imre 1947-től volt az egyetem (akkori nevén Színház- és Filmművészeti Főiskola) hallgatója.

Az egyetem harmadik, a hallgatók elméleti oktatásáért felelős intézete a Németh Antal Drámaelméleti Intézet nevet kapja. Németh Antal a magyar színháztörténet egyik legjelentősebb alakja, rendezője, aki 1935 és 1944 között a Nemzeti Színház igazgatója is volt.

A színművészeti és drámaelméleti képzéseknek helyet adó helyszíneken a képzést szolgáló próba- és zenetermek, tantermek, folyosók, lépcsőházak, mellékhelyiségek felújítása is megtörténik. Az évtizedek óta elhanyagolt, lelakott ingatlanokban mindössze két hónap alatt elvégezzük az elmaradt felújításokat.

Az infrastrukturális fejlesztések részeként a Vas utcai kollégiumhoz képest lényegesen színvonalasabb, felújított, önálló kollégiumi épület várja a hallgatókat, ahol a korábbi 50 helyett 70 férőhelyet tudunk biztosítani.”

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.