Nyári egyetem lesz külföldieknek Nyíregyházán

Az elnyert anyagi forrásból három szinten – kinek milyen mélységű magyar tudása van – szerveznek kéthetes nyelvtanfolyamokat.

Gőz József Miklós
2021. 01. 07. 17:47
null
Előadás a Nyíregyházi Egyetemen az Erasmus + programról Fotó: Nyíregyházi Egyetem
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan felnő a több évtizedes múlttal bíró Debreceni Nyári Egyetem kistestvére, a Nyíregyházi Nyári Egyetem is. Az anyaintézménynek a Tempus Közalapítvány kuratóriuma tavaly decemberben megszavazta ugyanis az ehhez szükséges anyagi forrást.

Az intézmény és Nyíregyháza kulturális élete szempontjából is igen fontos döntés komoly hatással bír. Nyíregyházra vonz olyan embereket, akik hírét viszik az egyetemnek, s növelik az érdeklődést iránta. Így például növekedhet az egyetemen az önköltséges külföldi hallgatók létszáma, amely sem anyagilag, sem az intézmény megítélése terén nem közömbös az egyetemnek. Az eddigi tervek szerint a nyári egyetemet 2021 júliusában nyitják meg.

Az elnyert anyagi forrásból három szinten – a résztvevők magyar tudása alapján – szerveznek kéthetes kurzusokat, amelyeken harminchat külföldi jelentkező kap segítséget a magyar mint idegen nyelv tanulásához. A nyári egyetem résztvevői itt tartózkodásuk idején teljes ellátást kapnak. A nyelvórákon kívül megismerkedhetnek Nyíregyháza és környéke, sőt távolabbi tájak kultúrájával, történelmével, turisztikai látványosságaival is. A nyári egyetemek tapasztalatai szerint az itt élőkkel való személyes kapcsolatok révén is terjedhet a város és a térség jó híre, a sikeresen lebonyolított rendezvény felkelti a figyelmet.

Előadás a Nyíregyházi Egyetemen az Erasmus + programról
Fotó: Nyíregyházi Egyetem

„A nyári egyetem szervezése a Nyíregyházi Egyetem életében fontos mérföldkő, hiszen a nemzetközi programsorozat célja az egyetem népszerűsítése, a nemzetközi láthatóság fokozása, a külföldi partnerintézményekkel való együttműködések fejlesztése. Hasznos lehet további külügyi kapcsolatok építésében, egyben segítség az egyetem nemzetközi képzéseinek indításához való felkészülésben, s a Stipendium hungaricum program keretén belül indított magyar nyelvi képzés tapasztalatainak továbbadásában. A program segíti a Nyíregyházi Egyetem tudásközpont jellegének erősítését, s a megyei-városi turisztikai tevékenységbe való bekapcsolódását. Jól illeszkedik Nyíregyháza önkormányzatának azon céljaihoz is, hogy a turisztikai attrakciók népszerűsítésével növeljék az ide látogató turisták számát” – szól az egyetem közleménye.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.