Online térben ünnepeljük a magyar kultúra napját pénteken

A magyar kultúra napját idén az online térben ünnepeljük január 22-én, pénteken. A dátum emléket állít annak, hogy Kölcsey Ferenc százkilencvennyolc évvel ezelőtt, 1823-ban ezen a napon tisztázta le és jelölte meg dátummal a Himnusz kéziratát Csekén. Az évforduló alkalmat ad arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk gyökereinknek, évezredes hagyományainknak. Kulturális programajánlónk következik.

Magyar Nemzet
2021. 01. 20. 9:00
null
Kakuk Marci a Zenthe Ferenc Színház tolmácsolásában Fotó: zentheszinhaz.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kultúra napján Balatonfüreden a Vaszary Galériában Navracsics Tibor kormánybiztos és Bóka István, Balatonfüred polgármestere sajtótájékoztatót tart, amelyen bejelentik a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa programról szóló együttműködési megállapodást. Rögzítik, hogy a kulturális főváros cím viselésével tovább gazdagítják a térség kulturális életét a következő három évben irodalmi, zenei, képzőművészeti és filmes programokkal. Aki szeretné követni a kulturális élet szempontjából fontos eseményt és az azt követő programokat, az online térben megteheti.

Este nyolc órakor a Fonó egy igazi hagyományőrző koncerttel kedveskedik a netes látogatóinak, Dresch Mihály, az etnojazz királya, mindjárt két kvartettel áll a színpadra. Ahogy Garbarek az észak-európai vagy Coltrane az afrozenei tradíciókat, úgy Dresch az erdélyi autentikus folk jellemző elemeit emelte be a jazzbe. Zenéje sodró, személyes és intim, erő és hit sugárzik belőle. A legendás Dresch Quartetben remek jazz-zenészek a partnerei, a zenekar évtizedek óta járja következetesen és magabiztosan a saját útját a magyar népzene és az afroamerikai jazz egyéni – a zenekarvezető és a mindenkori tagok által közösen kialakított – ötvözetével. A Dresch-életmű egy új arca a Vonós Quartet, ahol virtuóz és a népzenét elemeiben ismerő zenészek a társak, akikkel a művész folyamatosan változtatja, egyedien, mesterien tágítja a műfaj határait.

Szintén este nyolc órakor csendül fel Medgyesi Zsolt Junior Prima díjas zongoraművész előadásában Beethoven A-dúr variációi és Schumann ­C-dúr fantáziája az online térben. Aki kiállításra látogatna a neten, az menjen a www.alkotomuveszet.hu honlapra, ahol a Kép/Test/Lét összművészeti sorozat tárlatait tekintheti meg, amelyet a közösségépítés és nyitás szellemében indított útjára még tavaly a MANK. Ez a programsorozat az alkotóművészet területén tevékenykedő, jelentős vidéki közösségeknek adott megjelenési lehetőségeket, valamint támogatták a művészek helyi megszólítását és közösséggé formálását, ezáltal a különböző művészeti területek közötti összhang megteremtését.

Színházba is lehet menni pénteken este, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház a magyar kultúra napja alkalmából a Tersánszky Józsi Jenő regénye alapján készült Kakuk Marci című kétfelvonásos bohóságot vetíti az online térben.

Kakuk Marci a Zenthe Ferenc Színház tolmácsolásában
Fotó: zentheszinhaz.hu

Szombaton délelőtt pedig a gyermekeké, a családoké lesz a főszerep, hiszen az ő szórakoztatásukra tűz a színház műsorra egy igazi magyar klasszikust, Fazekas Mihály Lúdas Matyiját. Az előadás érdekessége, hogy ­Schwajda György feldolgozása alapján készült, amelyben a libák szemszögéből mutatják be a történetet.

Aki könnyűzenére vágyik, azt az NKA Hangfoglaló program és a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda hívja meg a magyar kultúra napja alkalmából rendezendő, immár hagyományos könnyűzenei ünnepségre pénteken az online térbe. Az eseményen köszöntőt mond Gryllus Dániel Kossuth-díjas zeneszerző, Kedves Péter dalszerző, a Hangfoglaló program korábbi támogatottja és Horváth Gergely, az NKA Hangfoglaló könnyűzene támogató program kollégiumának tagja. Majd fellép a Napfonat, a The Anahit és a Deva, a Hangfoglaló program induló előadói alprogramjának idei és korábbi támogatott produkciói.

Kortárs irodalmi konferencia

A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Faluház és Ravasz László Könyvtár kortárs irodalmi konferenciát szervez Kortárs írók, író kortársaink a Kárpát-Medencében és Köztes- Európában címmel. A program a járványhelyzetre tekintettel online formában kerül megrendezésre. A konferencia szervezője, moderátora Margittai Gábor író, irodalomtörténész. Meghívott előadók: Hász Róbert József Attila-díjas, Márai Sándor-díjas író, Hatházi Attila, a Széll Kálmán téri Anima könyvesbolt vezetője és Lakatos Mihály író, költő, műfordító, Tűzkő Sándor színművész. A program támogatója a Nemzeti Kulturális Alap. A konferencia január 22-én 19 órától kezdődően tekinthető meg Leányfalu honlapjára, Facebook oldalára, a Faluház és Ravasz László Könyvtár Facebook oldalára kattintva.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.