Plakátkiállítással ünnepel a Visegrádi csoport

A Lengyel Külügyminisztérium által meghirdetett plakátpályázat nyertes művei a budapesti Lengyel Intézet Andrássy úti galériájában lesznek láthatók a visegrádi csoport megalakulásának 30. évfordulója alkalmából. A kiállítás iránt érdeklődők a díjazott plakátokból összeállított idei falinaptárt vihetik haza emlékül.

Magyar Nemzet
2021. 01. 28. 9:02
null
Katarzyna Kogutiuk - különdíj Fotó: Budapesti Lengyel Intézet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyel V4-es elnökség idejére, február 15-re esik a Visegrádi csoport harmincéves évfordulója. A lengyel külügyminisztérium ebből az ünnepélyes alkalomból hirdetett meg ősszel a visegrádi országok – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – alkotói számára egy plakátpályázatot, amelynek célja a közös történelem, a kulturális párbeszéd és a V4-es országok értékei által inspirált pályamű elkészítése volt.

Łukasz Zwolan – I. díj
Fotó: Budapesti Lengyel Intézet

A pályázatra 374 alkotó részvételével több mint hétszáz plakát érkezett. A műveket a szakma és a szervezők tagjaiból álló nemzetközi zsűri bírálta, többek között a visegrádi országok Lengyel Intézeteinek vezetői.

Szakmai oldalról a zsűriben Magyarországot Korolovszky Anna, a Magyar Plakát Társaság tagja képviselte. A zsűri 3 díjat és 9 különdíjat ítélt oda, a plakátpályázat III. díját Szathmáry István nyerte.

Szathmáry István alkotása harmadik díjat nyert
Fotó: Budapesti Lengyel Intézet

– Grafikusként és a lengyel grafika szerelmeseként kevés örömtelibb hírt tudnék elképzelni. Igyekeztem elkerülni a vizuális közhelyeket és a sztereotípiákat, helyette valamiféle derűs hangulatot, örömöt sugallni. A tavalyi karanténos év hozadéka volt, hogy elkezdtem a környezetemben élő madarakra figyelni, ez is hatással volt a végeredményre – mondta Szathmáry István, amikor megtudta, hogy ő is a díjazottak között van.

Katarzyna Kogutiuk – különdíj
Fotó: Budapesti Lengyel Intézet

A járványügyi intézkedések miatt a kiállítást úgy rendezték be, hogy a látogatók kívülről, az Andrássy úti Platán Galéria tágas ablakain keresztül tekinthetik meg az ötletes és látványos pályaműveket, amelyeket aztán még otthon is megnézhetnek, ha hazaviszik emlékül a díjazott plakátokat tartalmazó idei falinaptárt. A kiállítás február végéig tekinthető meg.

A Budapesti Lengyel Intézet egy korábbi nagy sikerű kiállításáról itt olvashatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.