időjárás 12°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Szlovákiában nyert fődíjat a Népirtás Pozsonyligetfalun

Magyar Nemzet
2021.01.22. 14:31
Szlovákiában nyert fődíjat a Népirtás Pozsonyligetfalun

A Népirtás Pozsonyligetfalun című film, Eperjesen, illetve Trencsénben havonta megrendezésre kerülő EduFilm Fesztiválon, a decemberi fordulóban a Legjobb dokumentumfilm díjat nyerte el.

A dokumentumfilm a Ligetfalu településen fekvő táborrendszerrel foglalkozik, melybe már a második világháború utolsó heteitől kezdve tömegesen hurcolták, deportálták a Pozsonyban és annak környékén élő magyar és német lakosság többezres tömegeit. A film az MTVA Magyar Média Mecenatúra program támogatásával készült a Becsengetünk Produkció Kft. gyártásában. A filmet Géczy Dávid és Udvardy Zoltán rendezte, producere: Skrabski Fruzsina.

Jelenet a filmből
Fotó: Becsengettünk

Az 1945–1947 között működő internáló- és koncentrációs táborba szinte kizárólag magyar és német polgári lakosok kerültek, családostól. Az alkotásban megszólal a németek számára elkülönített tábor egyik, magyar nemzetiségű túlélője. A dokumentumfilm feltárja a táborban kivégzett, közel száz magyar levente történetét is. Rávilágít arra az összefüggésre is, hogy a ligetfalui kijelölt táborhely őrzésére Prágából Pozsonyba érkező szlovák ezred állománya több száz fős vérengzést rendezett útközben, a morvaországi Prerovban, ahol a Felvidékről korábban a front elől Nyugat felé menekült, s most hazafelé tartó, magyar és német családokat szállító vonat haladt át.

Jelenet a filmből
Fotó: Becsengettünk

A koronavírus miatt nyilvános vetítés helyett online került megrendezésre a fesztivál. A zsűri tagjai professzionális filmesek és egyetemista diákok. A szervezők közleményükben kifejezték reményüket, hogy a filmalkotást Szlovákiában és Európa más országaiban is levetítik a tanárok diákjaiknak az online oktatás keretében.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.