Udvarhölgy- és apródképző indult a Déryné-házban

Az első foglalkozáson mindenkiről méretet vettek, s ez alapján a vár szabó- és varrónője elkészíti a leendő udvarhölgyek és apródok korhű ruháit.

Gőz József Miklós
2021. 01. 31. 8:00
null
Fotó: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem alszik a kultúra téli álmot Miskolcon sem, noha a járványügyi korlátozások alaposan próbára teszik a szereplőinek az életét. Azért mégis van látható mozgolódás is. Például Ádám János fotóriporter, Szűcs Árpád fényképész és a Miskolci Kulturális Központ nosztalgikus kirakatkiállítást szervezett Ami késik, nem múlik címmel. A Művészetek Háza üvegfalai mögött az elmúlt évek városi kulturális rendezvényein készült képek láthatók, hogy megidézzék az akkori élményeket és hangulatokat a reménybeli újrakezdésig. A kirakatkiállítás március 5-ig látható.

Kirakatkiállítás a Művészetek Házában

Fotó: Miskolci Művelődési Központ

De van, ahol már újra is kezdtek. Még a járvány előtt fogott bele a Miskolci Kulturális Központ – amely egyébként a napokban nyerte el a minősített kulturális intézmény, illetve a családbarát munkahely címet – egy várnéptoborzó tanfolyamba, amelyet a korlátozások félbeszakítottak. Úgy tervezték, hogy a jelentkező fiatalokkal ismertetik a diósgyőri vár történetét, a várnép életét. Majd őket is bekapcsolják a várral kapcsolatos történetekbe. Nemrég – korlátozott számú és a szigorú előírásokat betartó, ifjú résztvevővel – újra elindult a képzés a diósgyőri vár mellett található Déryné-házban a vár munkatársainak segítségével. Az első foglalkozáson – amelyen sok elméleti tudnivalóról hallottak a résztvevők – mindenkiről méretet vettek, s ez alapján a vár szabó- és varrónője elkészíti a leendő udvarhölgyek és apródok korhű ruháit. A fiúk és lányok hamarosan saját középkori ruhájukban folytathatják a foglakozásokat. Az akciónak a fiatalok művelésén kívül van egy másik, a kulturális közeg számára is hasznos gyakorlati célja is. Így szeretnének utánpótlást szerezni a különböző várbeli programokhoz, amelyek bőven lesznek majd, ha újra látogathatóvá válik a diósgyőri vár. Ezt a célt szolgálja a nyáron indítandó udvarhölgy- és apródképző tábor is. Erre nemcsak az említett tanfolyam résztvevői jelentkezhetnek, hanem minden érdeklődő fiatal is.

A miskolci alkotókat is megmozgatják a művelődési szakemberek. Pályázatot írtak ki az avasi kilátóval kapcsolatos irodalmi, képző- és más művészeti munkák készítésére, amelyre január 31-ig lehet beküldeni az alkotásokat.

A Miskolci Kulturális Központban bíznak a korlátozások tavaszi feloldásában. Erről árulkodik egyik Facebook bejegyzésük is: „A Kovács Kati-koncert új időpontja: május 2., 19 óra. Ha ez megfelel Önnek, nincs további tennivalója, a jegy automatikusan érvényes az új időpontra.” Ha nem, január 31-ig lehet nyilatkozni a jegy visszaváltásáról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.