A Magyar Nemzeti Múzeum nagytakarításra használja a járványhelyzetet +videó

A Magyar Nemzeti Múzeum 1996-ban megnyitott állandó kiállításában az elmúlt 21 évben minden tavasszal lezajlott a nagytakarítás. A több mint kétezer-ötszáz négyzetméteres terület húsz terme, közel háromszáz vitrin mutatja be Magyarország történetét. Az államalapítástól a rendszerváltásig tartó időszak ikonikus leletei, a kiemelt történelmi személyiségeinkhez köthető több ezer műtárgy pótolhatatlan kincsei hazánknak.

Magyar Nemzet
2021. 02. 14. 11:00
null
Budapest, 2019. május 15. A Főkert Nonprofit Zrt. munkatársa dolgozik Budapesten a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében 2019. május 15. A megújult Múzeumkert lesz a Múzeumok Majálisának központi helyszíne. Az országos rendezvényen több mint száz múzeum és kiállítóhely programjai, koncertek és kézművesvásár várják az érdeklődőket. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A takarítás során régészek, történészek, gyűjteménykezelők, restaurátorok és takarítók minden tárlót kinyitva ellenőrzik a műtárgyak állapotát, megtisztítják azokat és a vitrinek üvegét. Ilyenkor történik a szabadon álló műtárgyak, enteriőrök nagytakarítása is. Bár a kiállítás hosszú idő óta állandó, egyes különösen érzékeny műtárgyakat (textilek, könyvek, metszetek) műtárgyvédelmi szempontok miatt kicserélnek más műtárgyakkal, ezért az érintett vitrineket át kell rendezni, új tájékoztató feliratokat kell készíteni.

Nagytakarításra eddig kizárólag a hétfői szünnapokon kerülhetett sor
Fotó: Teknős Miklós

Ez az állagmegóvás és takarítás az elmúlt években csak a hétfői zárvatartási napokon tudott megvalósulni, így több héten keresztül zajlott. Idén a járványhelyzet miatt folyamatosan, szinte megszakítás nélkül tudták a múzeum szinte minden munkatársát megmozgató feladatot végrehajtani, és lehetőség nyílt az időigényesebb karbantartási és restaurátori munkák elvégzésére is.

A Magyar Nemzeti Múzeum felkészülten várja, hogy kapuit újra szélesre tárhassa a látogatók előtt!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.