A Vizipók, a Csinibaba és a Moszkva tér is a népszerűségi listán

A Nemzeti Filmintézet által indított online filmtár, a FILMIO folyamatosan bővülő kínálatában az elmúlt 120 év magyar filmalkotásainak jelentős része megtalálható. Jelenleg több mint 200 magyar alkotásból választhatnak az előfizetők, és a kínálat hetente folyamatosan bővül felújított régi filmekkel és a közelmúltban készült izgalmas alkotásokkal. Ismerjük meg a FILMIO TOP 25-ös listáját, amely a legnézettebb filmeket tartalmazza. A listán helyet kapott gyerekeknek szóló rajzfilm, ifjúsági film, az 1930-as években forgatott komédia és az elmúlt évek több jelentős mozisikere is.

Magyar Nemzet
2021. 02. 04. 18:00
null
Forrás: mafab.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közelmúlt sikerfilmjei és régi klasszikusok egyaránt megtalálhatók a FILMIO legnézettebb alkotásai között. A Nemzeti Filmintézet által novemberben indított streaming platform pont ezt az igényt igyekszik kiszolgálni: felidézni a magyar mozi gyöngyszemeit és széles körben elérhetővé teszi az aktuális alkotásokat.

Rendkívüli alakítások

A Vízipók-csodapók 25. a listán, az 1982-ben készült animációs film egészen biztosan nem csak a legkisebbeknek kínál tartalmas szórakozást. Sokunk gyerekkorának kedvenc alkotása a 24. helyen szereplő Égig érő fű című ifjúsági film, amelynek szállóigéit ma is gyakran idézzük. A filmklasszikusok közül sokan voltak kíváncsiak a Te, rongyos élet, A tizedes meg a többiek vagy épp A tanú című filmekre. Utóbbi azért is különleges, mert egy sokáig nem ismert, cenzúrázatlan változat is felkerült a FILMIO kínálatába digitálisan felújítva. Sok olyan alkotás van a legnézettebb művek között, amelyet egy-egy rendkívüli színészi alakítás, emlékezetes karakter miatt nézünk meg szívesen újra és újra. A FILMIO előfizetőinek kedvence Kabos Gyula, aki a Hyppolit, a lakájban alakít fergetegeset, Pécsi Ildikó, akit többet között a Veri az ördög a feleségét című filmben láthatunk, vagy épp Bujtor István, akinek a műkincsrablók utáni nyomozását a FILMIO-n is sokan szurkolták végig A Pogány Madonnát nézve.

Bujtor István A Pogány Madonnában
Fotó: Mafilm

Az utóbbi tíz év

A nézők az utóbbi tíz év filmtermésére kíváncsiak a leginkább, hiszen ebből a kategóriából került fel a legtöbb film a TOP 25-ös listára. A legnépszerűbb filmek között találjuk a Liza, a rókatündér, a Kincsem, Megdönteni Hajnal Tímeát, a BÚÉK, a Budapest Noir című mozifilmeket. A kultfilmek a FILMIO kínálatában is keresettek: a TOP 25-ös lista első három helyét kultikus filmek foglalták el. Az előfizetők körében jelenleg a legnézettebb a Török Ferenc rendezte, idén húszéves Moszkva tér (2001). A dobogó második fokán Tímár Péter 1995-ös alkotása, a Csinibaba, míg a harmadik legnépszerűbb a kínálatban A Pogány Madonna 1980-ból.

Újdonságok

A januári újdonságok között volt a Boldog születésnapot, Marilyn! (1981) az elragadó Esztergályos Cecíliával a főszerepben, a 2x2 néha 5 és az Oscar-jelölt és berlini Arany Medve díjas Testről és lélekről is. Februárban is remek alkotásokkal bővül a kínálat, köztük a 2017 óta töretlen sikerű Tékasztorik című vígjáték és a különleges, kizárólag archív felvételekből összeállított Budapest Retró.

A FILMIO tavaly novemberben egy telített piacra érkezett, amelyen olyan óriások dominálnak, mint a Netflix és az HBO GO. A kiélezett kínálat versenyében a FILMIO szép sikerrel indult, az előfizetők száma folyamatosan növekszik. Elősegíti ezt, hogy a szolgáltatás díja korlátlan hozzáférést biztosít a teljes, hetente bővülő filmkínálathoz, és bármikor lemondható, hűségidő nincsen. A streaming szolgáltatás számítógépen, tableten és okostelefonon is elérhető és már készül az okostévé applikáció, mely a tervek szerint tavasszal érkezik.

A 25 legnézettebb alkotás a FILMIO-n

(2020. november 19 – 2021. január 31., a filmet megtekintő felhasználók száma alapján.)

25. Vízipók-csodapók

24. Égig érő fű

23. Swing

22. Couch Surf

21. Te, rongyos élet

20. Cha-cha-cha

19. Hyppolit, a lakáj

18. A vizsga

17. Magyar vándor

16. Liza, a rókatündér

15. Kincsem

14. A tizedes meg a többiek

13. Megdönteni Hajnal Tímeát

12. Poligamy

11. Egy szerelem gasztronómiája

10. BÚÉK

9. Veri az ördög a feleségét

8. Budapest Noir

7. Anyám és más futóbolondok a családból

6. Trezor

5. Vándorszínészek

4. A tanú

3. A Pogány Madonna

2. Csinibaba

1. Moszkva tér

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.