„Érdemes hinni és érdemes magyarnak lenni.”

A KÁMME-esték során Molnár János festő- és grafikusművész beszél a magyar népművészethez és a szakrális művészethez fűződő viszonyáról, a művészlétről és az odáig vezető útról.

Zana Diána
2021. 02. 25. 8:00
null
Molnár János festő- és grafikusművész munkásságát az Istenhit és a magyar hagyományokhoz való ragaszkodás határozza meg. Fotó: Zana Diána
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A modern kori művészet individualista felfogásával ellentétben Molnár János festő- és grafikusművész munkásságát az Istenhit és a magyar hagyományokhoz való ragaszkodás határozza meg. Képein az erős szimbolikus jelleg rendre összefonódik az egyedi magyar kifejezésmóddal. Nem csoda, hiszen a művész évtizedek óta foglalkozik mélyrehatóan a magyar népművészet formavilágával és jelképrendszerével.

Ahogy alkotásait a szép, igaz és jó fogalmi hármas hatja át, emberi mivoltát a test, szellem és lélek elválaszthatatlan egységében éli meg. Molnár Jánosra éppen ezért mindig úgy gondoltam, mint arra a művészre, akinek a munkássága tökéletes összhangban van életével. Egy korábbi beszélgetésünkkor arra voltam kíváncsi, mit szeretne átadni a közönségnek. Azt válaszolta, szeretné „ha az emberek abban a tudatban megerősödve jönnének ki a kiállításairól, hogy érdemes hinni és érdemes magyarnak lenni.”

Molnár János munkásságát az Istenhit és a magyar hagyományokhoz való ragaszkodás határozza meg
Fotó: Zana Diána

Ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy érdemes Molnár János gondolatait is meghallgatni hitről és magyarságtudatról. Erre február 25-én 18 órától alkalom is nyílik, online a KÁMME-estéken. Az ingyenesen nyomon követhető műsorban a művész Istennek tetszőt alkotni címmel a felvidéki Keresztény Értelmiségiek Szövetsége nagymegyeri csoportja vendégeként beszél a magyar népművészethez és a szakrális művészethez fűződő viszonyáról, a művészlétről és az odáig vezető útról, valamint a jelenlegi munkáiba is beavatja a nézőket.

A Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért (KÁMME) Alapítvány célkitűzése nem más, mint a Kárpát-medence keresztény értékeinek megőrzése, bemutatása, hogy ezáltal elősegítse a magyar nemzeti egység létrejöttét a társadalom és a kultúra területén. A Kárpát-medencei keresztény alkotóművészet támogatása révén az alapítvány igyekszik elősegíteni a határon túli magyarság szülőföldön való boldogulását, anyagi és szellemi gyarapodását, nyelvének és kultúrájának megőrzését, fejlesztését, valamint az anyaországgal való és az egymás közötti kapcsolatokat.

Képein az erős szimbolikus jelleg rendre összefonódik az egyedi magyar kifejezésmóddal
Fotó: Zana Diána

A szervezet 2019 szeptemberében rendezte meg Neszmélyen azt az Ég és föld között elnevezésű, keresztény képzőművészeti alkotótábort határon túli magyar művészek számára, amelynek egyik mentora Molnár János volt. Az táborban megszülető alkotások által, a szervezők a magyarság keresztény kulturális és hitbéli értékeire kívánták felhívni a figyelmet, megerősítve ezzel a nemzettudatot és rámutatva a megfelelő önértékelés fontosságára.

Molnár János festő- és grafikusművész előadása tehát február 25-én 18 órától megtekinthető a KÁMME Facebook oldalán és Youtube csatornáján. A műsor a bemutatót követően is elérhető lesz.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.