Hamarosan átadják a gyulai Almásy-kastély Stefánia-szárnyát

Az épületrészt, egykori lakója, gróf Wenckheim József második felesége, gróf Wenckheim Józsefné Jankovich Stefánia után nevezték el.

Magyar Nemzet
2021. 02. 08. 11:16
null
A Gyulai Almásy-kastély 2019. március 16-án Fotó: Rosta Tibor Forrás: MTI/Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előreláthatóan 2021. március 31-én zárul a gyulai Almásy-kastély kiskastély szárnyának teljes rekonstrukciója. Az épületrészt, egykori lakója, gróf Wenckheim József második felesége, gróf Wenckheim Józsefné Jankovich Stefánia után nevezték el.

A rendezvénytérként hasznosuló Stefánia-szárny, valamint a Szent Miklós park rekonstrukciója 999 809 000 forint vissza nem térítendő támogatásból valósult meg.

A horvát származású magyar nemesi, később főnemesi családba született Pribéri és vuchini Jankovich Stefánia 1838-ban ment feleségül gróf Wenckheim Józsefhez. 1870-ben ő alapította a Gyulai Nőegyletet. Életét kitöltötte a jótékonykodás, támogatta az elesetteket, a szegényeket és a fedél nélkül maradtakat, valamint segítette az 1849-ben Gyulára érkezett honvédtiszteket is.

Gróf Wenkheim Józsefné Jankovich Stefánia 1878-ig élt a kastélyban
Fotó: Gyulaialmásykastély.hu

1857. május 25-én a kastélyba látogatott Ferenc József császár és király, feleségével, Erzsébet királynéval; de megfordultak itt neves művészek is, többek között Szamossy Elek és Munkácsy Mihály. Az 1839-es kastélybeli hangversenyen fellépett Erkel Ferenc. Ezen az eseményen a grófné a kórháznak gyűjtött adományt.

Férje halála után 1878-ig élt a kastélyban, feltehetően az ő ízlésvilága mutatkozik meg a rózsaszín-zöld-lila belső színárnyalatokban. Miután mostohalánya, Wenckheim Stefánia Mária grófnő feleségül ment zsadányi és törökszentmiklósi gróf Almásy Kálmánhoz, az épületet Almásy-kastélyként kezdték emlegetni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.