időjárás 9°C Árpád 2023. március 31.
logo

Két hónapos ingyenes online vetítéssorozat indul

Magyar Nemzet
2021.02.28. 09:19
Két hónapos ingyenes online vetítéssorozat indul

Még mindig nincs belátható közelségben a nyitás, így – bármennyire is közösségi élmény a mozi, és bármennyire is készülnek a járvány utáni időkre – az Uránia is kénytelen alkotóportré-sorozatát is áthelyezni az online térbe. Minden művészeti ágat – festészet, zene, irodalom, fotográfia, film és színház – érintő alkotásokkal (dokumentum- és ismeretterjesztő filmek) találkozhatnak az érdeklődők a holnaptól április végéig egyszeri alkalommal műsorra kerülő több mint harminc produkciót tartalmazó válogatásban.

Mint a filmszínház közleményében írják „ismert és csodált, elfeledett és elhallgatott művészek, profik és amatőrök, valamint esetenként műhelyek kerülnek látótérbe. De e portrék révén nemcsak ők, hanem azok a filmalkotók is »láthatóvá válnak«, akik egyedi hangvételű ‒ személyes, elemző, lírai, formabontó… ‒ munkáikkal elénk varázsolják az őket megihletők alakját.”

Az irodalom területén a száz éve született Mészöly Miklós is fókuszba kerül
Fotó: Uránia Nemzeti Filmszínház

A sorozat holnap Forgács Péter Festői korszakok című dokumentumfilmjével kezdődik, majd Tóth Péter Pál Muzsikás együttesről szóló alkotása, a Muzsikás történet és Juhász Annának az édesapjáról, Juhász Ferenc költőről forgatott portréfilmje, A mindenség szerelmese következik, és további közel harminc portréfilmmel folytatódik április végéig.

Az alkotók és a gyártók nagylelkű hozzájárulása révén a filmeket díjmentesen teszik hozzáférhetővé, nullaforintos regisztrációs jegy megváltásával, de a nézőknek lehetőségük van ezerforintos támogatói jegy megváltására is, amellyel az Urániát támogathatják. További részleteket az Uránia honlapján találhatnak.

Irodalom, képzőművészet, színház, film, zene

Az irodalom területén többek közt Juhász Ferenc, József Attila, Bodor Ádám, Danilo Kis, Weöres Sándor, a vajdasági Domonkos István és a száz éve született Mészöly Miklós lesz fókuszban. A képzőművészetből mások mellett Aba-Novák Vilmos, akiről világhírű tanítványai is vallanak; a két erdélyi „Nagy”, azaz Zsögödi Nagy Imre és Nagy István, valamint a holokauszt áldozatává lett Ámos Imre, továbbá a Londonba emigrált és ott királyi fametszővé lett Buday György. A Gánóczy Mária festő és filmesről szóló portréban egy művészcsalád kétszáz éves története tárul fel. A színházi portrékban az erdélyi színjátszást megújító Harag György és az 1958-ban kivégzett Földes Gábor színész-rendező alakja elevenedik meg, majd a New Yorkba emigrált Krencsey Marianne emlékezik a kamera előtt, egy estén pedig felidézzük az ELTE legendás Universitas együttesének történetét is. A fotó és film nagyjai közül láthatunk filmet Szentpétery Tibor II. világháborús hadfotósról; a képein az erdélyi életet megörökítő Marx Józsefről; az I. világháború előtti kolozsvári filmgyártást megalapító Janovics Jenőről; Hildebrand Istvánról, a magyar operatőrök doyenjéről és a világhírű magyar animáció bázisát adó Pannonia Filmstúdióról. A zenét, közelebbről a népzenét a Muzsikás együttesről szóló portré képviseli a programban.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.