Lengyel, magyar két jó zenebarát

Ismét meghirdeti nyílt pályázatát a Wacław Felczak Alapítvány, amely magyar–lengyel témájú vagy magyar és lengyel alkotói együttműködésben megvalósuló zenei albumok kiadását támogatja. A lemezek a legegyetemesebb nyelven, a zenében mutatják meg, hogy a két nép barátsága nemcsak a történelmi múltból ered, hanem közös érzelmek, értékrend és gondolkodásmód táplálja a mai napig.

Petrovics
2021. 02. 17. 17:31
-
Piotrków Trybunalski, 2017. március 24. Gazeta Polska aktivistái Piotrków Trybunalskiban, a királyi várnál, ahol Andrzej Duda lengyel államfõ fogadja Áder János köztársasági elnököt 2017. március 24-én. A magyar államfõ a lengyel-magyar barátság napja alkalmából tartott kétnapos rendezvényre érkezett Lengyelországba. MTI Fotó: Kovács Tamás Fotó: MTI/Kovács Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Felczak-lemezek sorozata lengyel–magyar együttműködésben született albumokat ad ki hat műfajban, úgy mint komolyzene, népzene, dzsessz, kortárs zene, világzene és könnyűzene. A sorozatot Rosonczy-Kovács Mihály kezdeményezésére és szakmai gondozásával a Fonó Records indította útjára 2018-ban, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával.

Küldetésük, hogy a Wacław Felczak Alapítvány a magyar–lengyel barátság és együttműködés további elmélyítését segítse, mindezt kulturális eszközökkel támogatva – áll az alapítvány lapunkhoz eljuttatott közleményében. Mint írják, az idei évben a pályázat keretösszege mintegy 14 millió forint.

A program minden évben maximum négy, komoly szakmai eredményekkel rendelkező művész magyar-lengyel témájú lemezének kiadását, valamint maximum három ígéretes tehetség magyar–lengyel témájú lemezének felvételét támogatja. A szakmai zsűri tagja Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál művészeti vezetője, Harcsa Veronika Fonogram-díjas dzsessz-énekes, Rosonczy-Kovács Mihály Junior Príma-díjas népzenész, a Wacław Felczak Alapítvány kuratóriumának tagja, valamint Tóth Tibor könnyűzenei menedzser, fesztiválszervező.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=9CMljGlkKMk&list=RD9CMljGlkKMk&start_radio=1&t=4[/embed]

Az előkészítő programsorozat részeként négy lemez jelent meg: Fekete-Kovács Kornél és Kuba Stankiewicz Bridges című albuma, a Hungarian FolkEmbassy Báthory-Balassi-Bem-Balatonboglár lemeze, a Szent Efrém Férfikar Benedicamus című albuma, amelyet Fongram-díjra jelöltek, valamint Lajkó Félix & Vołosi lemeze, amely Magyarországon és Lengyelországban is elnyerte a Fonogram-díjat.

 

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=75I73G_cjM4[/embed]

A pályázatra március 31-ig várják a jelentkezéseket, az eredményhirdetés április 26-án lesz. A pályázat részletes kiírásáról bővebb információt a Felczak-lemezek pályázati kiírás természetes személyeknek és a Felczak-lemezek pályázati kiírás jogi személyeknek linkre kattintva olvashatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.