Nemzedékről nemzedékre áthagyományozott tapasztalat és tudás

Nagy sikerrel zajlott le ma a Dinasztiák bemutatója, amelyben egyedülálló módon közel nyolcvan magyar artistaművész kápráztatta el az online közönséget. A Fővárosi Nagycirkusz új műsorának élő közvetítéseit április 18-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Magyar Nemzet
2021. 02. 13. 21:45
null
z Ádám, a Donnert és a Richter család közös számához még nem volt fogható Magyarországon. Fotó: Urbán Ádám Fotó: Urbán Ádám
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cirkuszművészet azon művészeti ágak közé tartozik, amelyben kiemelten fontos a nemzedékről nemzedékre áthagyományozott tapasztalat és tudás. Ez a fajta szemlélet tudta életben tartani évszázadokon keresztül a cirkuszművészetet – írja lapunkhoz eljuttatott közleményében a Fővárosi Nagycirkusz.

A közlemény Kranitz Krisztián rendezőt idézi: „A Dinasztiák a komoly tradíciókkal bíró magyar cirkuszművészet előtt tiszteleg. Közel nyolcvan artistaművész, nyolc táncművész, valamint a Fővárosi Nagycirkusz állandó zenekara és technikai személyzete vesz részt a háromhetente megújuló műsorban. A műsorban szinte az összes cirkuszművészeti zsáner látható: a levegő-, zsonglőr-, akrobata-, gyorsöltöző-erőemelő-, görkorcsolya-, handstand- és illúziószámok mellett pedig az állat és az ember közötti feltétlen bizalmat és szeretetet papagáj-, ló- és kutyaszámok mutatják be. A nevetésről tapasztalt bohócok gondoskodnak. A Fővárosi Nagycirkusz vezetésének és nekünk is fontos volt, hogy ebben a nehéz, pandémiás helyzetben minél több magyar artistát tudjunk segíteni. A Dinasztiák egyedülálló esemény, itt most kizárólag a világhírű magyar artistaművészeké a porond, övék a főszerep. A műsor mindhárom szakaszában fellépnek a cirkuszi dinasztiák tagjai, akiknek több felmenője, rokona is szerepelt a Fővárosi Nagycirkusz újranyitását ünneplő, ötven évvel ezelőtti műsorban” – mondta a Hortobágyi Károly-díjjal kitüntetett, többszörös cirkuszfesztivál-díjas Silver Power erőemelő duó tagja.

Fotó: Fővárosi Nagycirkusz

Partnere, Füzy Anita kiemelte, hogy „a műsor egyik szimbolikus pillanata, amikor az Ádám, a Donnert és a Richter cirkuszi dinasztiák tagjai egyszerre lépnek a manézsba. A családok először felváltva szerepelnek, de az első felvonás végén összefognak és közösen mutatnak be egy látványos piramistrükköt lovaik hátán. Erre még nem volt példa, ez egy egyedülálló produkció Magyarországon. Biztos vagyok benne, hogy a közönségnek is tetszeni fog a műsor, mert változatos és minden korosztály számára élvezhető.”

A Donnert, az Ádám és a Richter családok közösen előadott produkciója Magyarországon páratlan
Fotó: Urbán Ádám

A Dinasztiákban a Guinness-rekorder Richter Kevin is fellép csoportjával. Mint a közleménybe írják, Richter Kevin szerint nagyon sok idő és türelem kell ahhoz, hogy kialakuljon az összhang ló és lovasa között. Először ötévesen édesapjával, Richter Flóriánnal együtt állt közösen lovon. Az első lovasakrobata-trükkjét nyolcévesen mutatta be. A lovas produkció mellett egy deszkaszámmal is szerepelnek a műsorban. Egészen kicsi voltam, amikor a családommal külföldön egy műsorban szerepeltünk különböző magyar és orosz deszkaprodukciókkal. Beleszerettem ebbe a zsánerbe, és nagy álmom volt, hogy egyszer nekem is legyen egy deszkacsoportom. Erre két évvel ezelőtt nyílt lehetőségem, amikor a Fővárosi Nagycirkuszban dolgoztunk” – nyilatkozta Richter Kevin.

A Dinasztiák premierjén a társulat megünnepelte az idén hetvenéves id. Richter Józsefet, a magyar cirkuszművészet kiemelkedő alakját, a nagy sikerű Magyar Nemzeti Cirkusz alapítóját, a Fővárosi Nagycirkusz egykori igazgatóját. A bemutatón Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos Orbán Viktor miniszterelnök köszöntő levelét olvasta fel a manézsban, ahol a Kossuth-díjas művésszel együtt ünnepelt fia, unokái és a teljes magyar artistatársadalom – áll a közleményben.

A Dinasztiák című műsorfüzet itt díjmentesen megtekinthető és letölthető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.