Nyirő József történetéből forgatnak kisjátékfilmet

Szőts István Emberek a havason című filmjét követően, közel nyolcvan év után újból filmvászonra kerül Nyirő József munkásságának egy szelete.

Magyar Nemzet
2021. 02. 26. 20:00
null
Fülöp Zoltán színművész a Nyirő József Uz Bence című regényének részletéből készülő, Szemfedő című kisjátékfilm forgatásán a székelyföldi Hargitafürdőn Fotó: MTI/Kiss Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Uz Bence című regény egy részletét Farkas György Szemfedő címmel filmesíti meg. A rendező egyrészt azért választotta ezt a témát, mert olvasmányélményei folytán arra a következtetésre jutott, hogy Nyirő sokak általi elutasítása félreértésen alapszik. Másrészt kihívásként élte meg, hogy az író alkotását a parasztromantika bélyegétől megfossza.

A Nemzeti Filmintézet és a Miniszterelnökség Bethlen Gábor Alapja támogatásával megvalósuló, harmincperces kisjátékfilm a tervek szerint egy – Nyírő műveinek megfilmesítéséből létrejött – trilógia első része lesz Pálffy Tibor és Fülöp Zoltán főszereplésével. A film operatőre Sepsi Gergő, producere pedig Tálas György.

Az erdélyi favágó, Uz Bence és a zsidó kereskedő között kibontakozó barátságot feldolgozó filmben természetesen megjelenik majd a székelyföldi táj szépsége, mégis az emberek bemutatása áll majd a középpontban, amely során drámai és humoros elemek is helyt kapnak.

Nyirő József ikonikus regénye egy havasi ember nem hétköznapi mindennapjairól számol be. Uz Bence megtestesíti mindazt, amit a székely mentalitás takar; talpraesett és furfangos, ami igen jól jön a magyar kisebbségi létbe kényszerült család számára, főleg a kommunista időkben.

Fülöp Zoltán színművész a Nyirő József Uz Bence című regényének részletéből készülő, Szemfedő című kisjátékfilm forgatásán a székelyföldi Hargitafürdőn
Fotó: MTI/Kiss Gábor

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.