Virtuális visszaszámlálás az Artézi Galériában

Az óbudai galéria független művészek társulása, akik nem kérnek anyagi támogatást. Az Artéziben 2013 ősze óta rendezik meg csoportos tárlataikat.

Magyar Nemzet
2021. 02. 04. 14:00
null
Fotó: Picasa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Artézi Galériában a Visszaszámlálás című kiállítást Benedek József képzőművész nyitotta meg. A megnyitó és a kiállítás február 6-án, szombaton 17 órakor lesz elérhető az Artézi Galéria honlapján.

A kiállító művészek: B. Laborcz Flóra ötvösművész, Benedek József szobrászművész, Bohus Áron szobrászművész, Glatz Marietta képzőművész, Laborcz Monika keramikus, Szemereki Teréz keramikusművész, Széchy Bea festőművész.

Az Artézi Galériát Németh Géza festőművész kezdeményezésére olyan művészek hozták létre, akik életkoruknál fogva is igen tapasztaltak, sokat láttak és tanultak pályájuk során. Volt részük különböző galériákkal, kurátorokkal és intézményekkel való együttműködésben is. Mindebből például az szűrődött le számukra, hogy a legszerencsésebb függetlenül alkotni és dolgozni, ha erre van mód és lehetőség. Jó dolog, hogy találtak, illetve teremtettek lehetőséget maguknak.

A galéria alapító tagjai a hatvanas évek vége, a hetvenes évek eleje óta kiállító művészek, a hazai művészeti közegben ismert alkotók, akik jó barátságban vannak egymással. Az alapítók Németh Géza mellett: Kecskeméti Kálmán festő és fotográfus, a hetvenes években Kovásznai György mellett dolgozott, később számos televíziós műsor szerkesztője volt; Orvos András festőművész, a balatonboglári kápolnatárlatok hajdani kiállítója Vácon él, az elmúlt évtizedben nagyrészt ottani galériákban mutatta be műveit; a művésztanárként is működő, Munkácsy- és Kiváló Művész díjjal elismert Szemethy Imre grafikusművész a kilencvenes években a Várfok Galériával dolgozott együtt. Az Artézi köréhez tartozott az 1986-ban elhunyt Emory Ladányi festőművész is, a Der Sturm című kiállítás egykori résztvevője, akinek hagyatékát Németh Géza gondozza. A művészek fiatal alkotókkal, többek között Németh Dórával közösen tavaly októberben nyitották meg a galériát az Egyszer együtt című csoportos kiállítással.

Benedek József: Komplementer kapcsolat
Fotó: Artézi Galéria

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.