A legdurvább emberi szenny – Csapda a neten

Tizenkét évesnek látszó fiatalt játszik három cseh színésznő a Csapda a neten című dokumentumfilmben, amelyet a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztiválon mutattak be. Hamis profilt hoz létre a stáb a legnépszerűbb közösségi oldalakon, chatszobákban. Az eredmény sokkoló. A forgatás tíz napja alatt csaknem kétezer-ötszáz idegen férfi jelöli őket ismerősnek. Többen személyes kapcsolatot létesítenek a lányokkal videochaten, és azonnal szexuálisan zaklatni, bántalmazni kezdik őket. A filmet március 10-ig bárki megnézheti a neten.

2021. 03. 05. 7:08
null
Fotó: Milan Jaroš
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két népszerű cseh dokumentumfilmes, Barbora Chalupová és Vit Klúsák a kiskorú gyermekekre, kamaszokra leselkedő legnagyobb veszélyforrásra, az online szexuális zaklatásra, bántalmazásra hívja fel a figyelmet Csapda a neten című, 2020-ban készült dokumentumfilmjében. Az alkotás felnőtteknek, szülőknek készült, mert amit az ember ebben a gyomorforgató, nagyon megrázó filmben lát, azt se elképzelni, se elhinni nem tudja addig, amíg a saját szemével nem látja.

Tizenkét évesnek látszó fiatalt játszik három cseh színésznő, szakértők segítségével kamuprofilt hoznak létre a legnépszerűbb közösségi oldalakon, felépítenek három különböző stílusú bekamerázott gyerekszobát, felveszik a kapcsolatot a rendőrséggel, majd várják, hogy mi lesz.

A néző eleinte nem hisz a szemének. Néhány percen belül elkezdik ismerősnek jelölni a lányokat idegen felnőtt férfiak, és szinte azonnal személyesen kapcsolatot létesítenek a lányokkal videochaten, szexuálisan zaklatni kezdik őket. Szexuális ajánlatokat tesznek nekik, nemi szervüket mutogatják, maszturbálnak, és a kiskorú lányokat is arra kérik, hogy ők is mutassák meg a mellüket, nemi szervüket.

A film módszertanához tartozik, hogy a lányok semennyire nem provokálják környezetüket, profiljaikon nincsenek szexuális tartalmak, csak egy átlagos kiskamasz lány átlagos fotói láthatók.

Amikor a felnőtt férfiakkal videochaten beszélnek, egyáltalán nem provokálnak, nem hoznak fel szexuális témákat.

A lányokat zaklató felnőtt férfiak viszont hamar megpróbálják rávenni őket, hogy készítsenek magukról olyan fényképet, amelyen meztelenek. A stáb grafikusok segítségével aktfotóra retusálja a lányok arcát, a mellüket kisebbre veszi, majd a képet elküldi a férfiaknak, akik ezt kérik, hogy a néző is megtudja, mi történik ilyenkor. A férfiak azonnal zsarolni kezdik a lányokat azzal, hogy nyilvánosságra hozzák vagy a szülőknek elküldik a fényképei­ket, ha nem teljesítik a felnőtt férfiak szexuális kéréseit vagy nem létesítenek velük szexuális kapcsolatot.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=fYW5vuT2agg[/embed]

A Csapda a neten egy egészséges ember számára nézhetetlen alkotás. Nemcsak gyomorforgató, nemcsak megrázó, hanem mélységesen felháborító és megdöbbentő is. Hihetetlen, hogy ennyire sok a pedofil szexuális ragadozó, és elképesztő, hogy huszonhárom fia­tal színésznő jelentkezett a meghirdetett forgatásra, közülük tizenkilenc, vagyis több mint nyolcvan százalékuk élt át hasonló online szexuális bántalmazást az interneten.

Az is megdöbbentő, hogy amint megszólalnak a felnőtt férfiak, azonnal bűncselekményt követnek el.

A filmben felkért rendőrségi szakértő legalább nyolc bűncselekményt számolt össze. Elmondása szerint amit a lányok láttak, amit hallottak, amit átéltek, mind börtönnel büntetendő bűncselekmény volt: kiskorú fejlődésének veszélyeztetése, erkölcstelenségre való felbujtás, erőszak, zsarolás, szexuális bántalmazás nem szexuális kapcsolat útján, sőt már a lányokkal való találkozás ténye is bűncselekmény. A szakértő jelezte azt is, hogy a szolgáltatók nem szűrik és nem felügyelik a felületükön végbemenő kommunikációt, nem keresik azokat a kulcsszavakat, amelyek bűncselekményre utalnak.

„Ez a legdurvább szenny, amit valaha láttam” – tette hozzá a szakértő.

A filmben az egyik pedofil bűnözőt, aki ráadásul gyerektáborok szervezésével foglalkozik, személyesen megkeresik. Pökhendi, nagyképű stílusban még csak tagadni se akarja tettét, a szülőket teszi meg bűnbaknak, mert szerinte engedik, hogy a gyermekek idegenekkel kommunikáljanak. A legtöbb néző ezen a ponton ki is kapcsolja a filmet felháborodásában, pedig érdemes még néhány percig tovább nézni. Mert egy okos felirattal zárul, amely az alkotók szándékát is elárulja. Tiltani nem érdemes a közösségi oldalakat a gyerekeknek, mert akkor titokban chatelnek majd, de a szülőknek beszélni kell velük a rájuk leselkedő veszélyekről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.