Messiás, Zsoltárszimfónia és edukatív koncertek a Müpa Home húsvéti kínálatában

A megszokott műfaji sokszínűséggel várja a nézőket a Müpa Home a húsvéti hosszú hétvégén is. Händel grandiózus oratóriuma mellett Stravinsky műveiből válogatnak, míg a könnyedebb kikapcsolódásra vágyók a kilencvenes évek legjobb orgonás dzsessztriójának első magyarországi koncertjét tekinthetik meg. Ráadásul a gyerekeket Németország, Portugália és Svédország legnevesebb hangversenytermei várják egy-egy különleges, online családi koncerttel.

Magyar Nemzet
2021. 03. 31. 17:45
null
Április 3-án, 14 órától a Konserthuset Stockholm Trillák és sárkányfülek című, illusztrációkkal színesített előadásán a szimfonikus zenekar hangszereivel ismerkedhetnek meg a gyerekek Fotó: Müpa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Müpa Home a húsvéti időszak alatt sem tart szünetet, ezen a héten is izgalmas koncertközvetítéseket kínál virtuális koncerttermében. Sőt, ezúttal nemcsak a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe, de az Európai Hangversenytermek Szervezete (ECHO) jóvoltából a kontinens legrangosabb előadó-művészeti központjainak nézőterére is beléphetünk, méghozzá családostul.

Holnap este 20 órától az All-Star dzsessztrió koncertjét közvetítik. Larry Goldings, Peter Bernstein és Bill Stewart külön-külön is kiemelkedő kvalitású, s mind a szakma, mind a közönség körében nemzetközi elismertségnek örvendő zenészek. Együtt azonban még magasabb szintre emelik a dzsesszt. A Hammond-orgonára, gitárra és dobra épülő zenekar Toy Tunes című lemeze anyagával érkezett Budapestre 2019-ben, a felejthetetlen koncert felvétele pedig igazi csemege a Müpa Home programjában.

A komolyzene kedvelői a világ egyik legtöbbet játszott oratóriumának örülhetnek április 2-án, nagypénteken, ugyanis 19.30-tól Händel Messiását hallhatják.

Az Orfeo zenekar és a Purcel Kórus Händel Messiását adja elő
Fotó: Müpa/Nagy Attila

A mű 1742-es bemutatója óta töretlenül népszerű, 2018-ban ezt a verziót állította teljes terjedelmében színpadra a régizene legavatottabb hazai ismerője, Vashegyi György, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus. A koncert különlegessége, hogy az Orfeo Zenekar korhű hangszereken szólaltatja meg Händel szerzeményét Vashegyi György vezényletével, fellép továbbá Szutrély Katalin (szoprán), Bárány Péter (kontratenor), Komáromi Márton (tenor), Najbauer Lóránt (basszus) és a Purcell Kórus. A Müpa és Budapesti Fesztiválzenekar közös zenei maratonjának fókuszába 2015-ben Igor Stravinsky került. A Müpa Home április 3-án 19.30-tól két művét idézi fel a Pannon Filharmonikusok előadásában, Bogányi Tibor vezényletével: a meglehetősen váratlan befejezéssel lekerekített, zongorára és zenekarra írt Capricciót Fejérvári Zoltán zongoraművész szólójátékával, illetve a Zsoltárszimfóniát, amelynek előadásában a Vatikánban is nagy sikert aratott Nemzeti Énekkar működik közre.

Fejérvári Zoltán zongoraművész szólójátékát is élvezhetik az érdeklődők
Fotó: Müpa/Kotschy Gábor

A Müpa 2011 óta tagja az ECHO-nak, ennek köszönhetően az elmúlt évtizedben számos nemzetközi fiatal tehetség mutatkozhatott már be a magyar közönség előtt, illetve a hazai művészeknek is lehetőségük nyílt a kontinens legjelentősebb színpadain megmutatni magukat. Az online tér adta lehetőségeket kihasználva ezúttal az egész család együtt „utazhat” és a szórakozás mellett tanulhat is az edukatív koncerteken keresztül. Április 3-án, 14 órától a Konserthuset Stockholm Trillák és sárkányfülek című, illusztrációkkal színesített előadásán a szimfonikus zenekar hangszereivel ismerkedhetnek meg a gyerekek, míg a portugál Casa da Música produkciójának középpontjában a klasszikus zenei repertoár egyik legnagyszerűbb darabja, Saint-Saëns Az állatok farsangja című műve áll április 4-én, 14 órától. A hamburgi Elbphilharmonie-ban az Ensemble Resonanz cirkuszművészetre és zenére épülő koncertje pedig az álmok világába vezeti a gyerekeket április 5-én, 14 órától.

A Konserthuset Stockholm Trillák és sárkányfülek című előadásán a szimfonikus zenekar hangszereivel ismerkedhetnek meg a gyerekek
Fotó: Müpa

A Müpa Home hangversenyei a Müpa honlapján és hivatalos YouTube-csatornáján tekinthetők meg, míg az ECHO által közvetített előadásokat a Müpa Facebook-oldalán követhetik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.