Nagyszabású tervekkel készül a közmédia Petőfi Sándorra emlékezve

Nagyszabású Petőfi-projektre készül a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt., a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap a forradalmárköltő születésének kétszázadik évfordulója alkalmából.

Magyar Nemzet
2021. 03. 12. 15:30
null
Főnézet ----- Benczúr Gyula Petőfiről készült festménye Fotó: Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény (Aszód Városi Kulturális Központ) Forrás: MúzeumDigitár
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A 2022–23-as évekre tervezett bicentenárium során a szervezők célja a méltó ünnepi hangulat megteremtése. A Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV is változásokon megy majd át, hogy erősítsék a kulturális tartalmakat, minél több magyar zenével, míves, veretes szöveggel – tájékoztatott Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója, aki úgy véli, az olyan kiemelkedő példaképekről való megemlékezés, mint amilyen Petőfi Sándor, elengedhetetlenül szükséges a mai értékvesztett világban.

Benczúr Gyula Petőfiről készült festménye
Fotó: MúzeumDigitár

– A két médium ezentúl fizikailag is egy hajóban evez majd, hiszen az A38-ból tervezik az üzemeltetést, amely egy igazi XXI. századi multimédiás játszótér lehetőségét biztosítja az Európa köldökzsinórjának is tekinthető Dunán – fejtette ki Béli Ádám, akit eddig a közmédia műsorvezetőjeként ismerhettünk, áprilistól azonban már az M2 Petőfi TV és a Petőfi Rádió csatornaigazgatójaként vesz részt a projektben.

Igyekeznek – ahogy Galambos István, az MTVA programigazgatója mondta – a lázadó és értékkereső fiatalságot is megszólítani, hogy Petőfi, a rocksztár lehessen a XXI. század fiataljainak ikonja; hiszen a média által kínált kulturális tartalmak határozzák meg részben, milyen felnőttekké válnak majd. Ahogy Béli Ádám fogalmazott: – A jövőt a mostban alapozzuk meg. A fiatal generáció megszólítására alkalmas projektcímről elárulta továbbá, hogy Petőfi huszonhat éve alatt olyan, világviszonylatban is jelentős életművet hagyott hátra, amely azóta is meghatározza a magyarságról való gondolkodásunkat.

Benczúr Gyula festménye a Vasárnapi Újság reprodukcióján
Fotó: OSZK

– Ízig-vérig magyar volt, életét adta a hazáért és kitörölhetetlen nyomot hagyott maga után. Ha ez a vagánysággal ötvözött sziklaszilárd identitás nem rock and roll, akkor nem tudom, mi az – szögezte le Béli Ádám.

Demeter Szilárd miniszteri biztos, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója szerint Petőfi tevékenységének ideje, a reformkor, valamint az azt megelőző korszak volt az az időszak, amelyben megteremtődött az anyanyelvi kultúra, létrejöttek a magyar kulturális intézmények és megszületett a modern magyar nemzet. Egy olyan világ jött létre, amely átsegítette a magyarságot a vérzivataros XX. századon úgy, hogy képesek legyünk megmaradni saját kultúránkban. Reményét fejezte ki továbbá, hogy a Petőfiről való megemlékezés a bicentenáriumban segíthet abban, hogy a normalitás talaján maradjunk a mai korban.

Roskovics Ignácz rajza
Fotó: OSZK

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.