Online konferencia az online működésű színházi életről és nevelésről

Fókuszban: online címmel rendezi meg a debreceni Csokonai Színház az első színház-pedagógiai és színházi nevelési konferenciáját március 29. és április elseje között.

Gőz József Miklós
2021. 03. 29. 20:23
null
Fotó: Nicolas_Friess
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az I. Csokonai színház-pedagógiai és színházi nevelési konferencia az Interreg V-A Románia–Magyarország együttműködési program keretein belül megvalósuló, a Román–magyar határon átnyúló képzési központ és értéktár a kulturális és történelmi örökség számára elnevezésű projekt részeként szerveződött.

Az elnevezéséhez és a járványügyi szabályokhoz méltóan onlie módon végzett konzultáció célja, hogy kerekasztal-beszélgetéseken, részvételt kínáló online színházi előadásokon és egyéb programokon keresztül vizsgálják és vitassák meg a színházi nevelés, a színház-pedagógia online-osítása során szerzett tapasztalatokat. Az online platformban való gondolkodást, alkotást a kényszer szülte: a színház-pedagógiai és színházi nevelési szakembereknek a különböző internetes videokommunikációs rendszerekre kellett adaptálniuk programjaikat, drámás tevékenységeiket. Ez az új helyzet új formák és új műfajok létrejöttét eredményezte. A konferencián a színházi neveléssel, színház-pedagógiával foglalkozók, színházi alkotók, drámapedagógusok, az ezekkel kapcsolatos egyetemi szakok hallgatói, tanárok, szakmán kívüli és belüli érdeklődők vesznek részt. A hazai alkotók, szakemberek mellett Chris Cooper író, rendező és Richard Holmes, a birminghami Big Brum művészeti vezetője is a konferencia vendége lesz. A résztvevők találkozhatnak a bukaresti Replika Központ rendezőjével, Radu Apostollal és a társulat drámaírójával, Mihaela Michailovval is.

A konferencia a Zoom-rendszerben valósul meg, szervezője a Csokonai Ifjúsági Program, amelynek tagjai Gemza Melinda, Madák Zsuzsanna, Varga Nikolett, valamint Bethlenfalvi Ádám és Cziboly Ádám színházi nevelési szakemberek lesznek.

Ma délelőtt egy iskolaközösség vitatta meg, hogyan kerülhet helyes képbe az ember az információdömpingben, délután kerekasztal-beszélgetés volt arról, hogyan változtatja meg a a színházi életet az online-osítás, este pedig egy képzeletbeli település lakóiként éljük meg, mi történne, ha a helyi rádió bejelentené: megszökött egy tigris az állatkertből… holnap délelőtt egy online színházi játékon vesznek részt az érdeklődők, majd bemutatkozik a bukaresti Replika Központ, utána élményszerű előadás lesz a pandémia alatti digitális oktatás hatásairól, 31-én egy demokratikus parlament szimulátor kulisszáiba vezetnek el a szervezők, majd a szociális távolságról adnak le műsort és vezetnek vitát a rendezők. Ezután drámajáték részesei lehetnek a résztvevők: a Minotaurosz és Theseus által megjelenített problémát mutatja be a Labirintus című online előadás, majd új műfajokkal, például zoomtermi színházi előadással és játékkal ismerkedhetünk meg. Így sorjáznak a programok a záróakkordig: a szomszédokkal való kapcsolatot tárgyaló zoomszédolásig.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.