időjárás 4°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Trianon tárgyi emlékeit mutatja be a Néprajzi Múzeum

Magyar Nemzet
2021.03.04. 15:07
Trianon tárgyi emlékeit mutatja be a Néprajzi Múzeum

Online megoldásokkal készül idén a Néprajzi Múzeum alapításának ünnepén, március 5-én; 1872-ben ezen a napon nevezték ki igazgatóőrré Xántus Jánost, a Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztályának létrehozóját.

Az ünnepi napon az érdeklődők virtuálisan tekinthetik meg a Trianon tárgyi emlékei gyűjteményt és adatbázist, amely a Nemzeti Összetartozás Éve programsorozat részeként tárja fel a békediktátum következményeit. Ahogy a múzeum közleményében olvasható: „Nem az események kronológiája áll a középpontjában, hanem a történések, következmények, a trauma és az emlékezet múzeumokban fennmaradt, tárgyiasult lenyomata.” A hivatalos emlékezeten túl, bemutatnak személyes tárgyakat és történeteket is. A bárki számára szabadon elérhető és kutatható adatbázis jelenleg háromszázharminc tárgyat, fényképet és dokumentumot tartalmaz, de a felület a jövőben tovább bővíthető

Fotó: Néprajzi Múzeum

Kemecsi Lajos, az intézmény főigazgatója szerint a Néprajzi Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Hadtörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Székely Nemzeti Múzeum összefogásából létrejött gyűjteményi adatbázis társadalmi szempontból fontos küldetést teljesítet. Mint mondja:

„széles körű intézményi együttműködéssel, közös gondolkodással változhat a Trianonról, annak hatásáról mára kialakult kép. A trianoni békediktátum a magyar társadalmi átalakulás folyamatainak, történetének kiemelt jelentőségű eseménye, melynek hatása nyilvánvalóan befolyásolja napjaink viszonyait is.”

A Nemzeti Összetartozás Évével kapcsolatban a Néprajzi Múzeum egy olyan közös adatbázis is létrehoz, ahol a magyar nyelvterületen őrzött néprajzi gyűjtemények kerülnek nyilvántartásba. Az Örökségvédelmi mintaprojekt a székelyföldi múzeumokban elnevezésű kezdeményezés keretei között a csíkszeredai Csíki Székely Múzeum, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum és a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum kap felhőalapú, térítésmentes tárhelyszolgáltatást.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.