A hónap közepéig látható a Zazee tárlata Zalaegerszegen

Küldetésüknek tekintik a kevésbé populáris, kortárs alkotások eljuttatását a közönséghez.

Juhász Kristóf
2021. 04. 03. 6:55
null
Varga Bálint Tamás Maja Fotó: Zazee
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Április 15-ig látható a Zazee Kulturális Egyesület által szervezett, Finearthotel című remek virtuális tárlat a zalaegerszegi 8.01 Galériában. A Zazee 2005 óta aktív részese Zala és régiója kultúréletének, minden műfajban jelen vannak, legyen szó zenéről, irodalomról, színházról vagy képzőművészetről. Küldetésüknek tekintik a kevésbé populáris, kortárs alkotások eljuttatását a közönséghez, szerveztek már koncertsorozatot, adtak ki művészeti albumot és hanglemezt, hoztak létre ösztöndíjat, vettek részt nemzetközi programokban, alapítottak galériát – szóval működésük érvénye jóval túlmutat a lokális közösségépítésen, noha a a kiindulópont természetesen mindig Zalaegerszeg és környéke. Mottójuk lehetne akár a helyi érték – nemzetközi színvonal is, bizonyságul elég belekukkantani a szóban forgó kiállításba: https://801.zazee.hu

Nem vagyok nagy mátrixjáró, eddig alapvetően kétféle virtuális tárlathoz volt szerencsém: a Louvre és társai kategóriájú, részletesen körbefényképezett, szinte végtelen nézőpontú művalóság a felső szint, az alsó meg a kisebb intézetek százféle, jóindulatú próbálkozása a törzsközönség megtartására, ami általában abban ölt testet (pixelt), hogy egymás mellé rakott képeket lehet nézegetni a hozzájuk rendelt feliratokkal. A 8.01-nél persze más a kiindulópont, hisz nem állandó tárlatról beszélünk, és a megvalósításból sem elsősorban az süt, hogy mekkora büdzséből gazdálkodhat az egyesület, hanem hogy micsoda munkakedvvel, fantáziával, ötletességgel végzik kultúrmissziójuk. A 8.01 Galéria online tere ugyanis létező épület, az egykori zalaegerszegi Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ, amit Wettstein Tamás, a Zazee elnöke még 2014-ben, egy valóságos, ottani rendezvényük során fotózott le teremről teremre. Így prezentálhatják most ezekben a terekben virtuálisan 22 képzőművész alkotásait öt teremben plusz egy videószobában, és persze ott van a fogadótér is, a pulton borral és pogácsával, meg egy kedves hölggyel, aki nyilván a vendégkönyvet tanulmányozza elmélyülten… A termekben járva pedig ráközelíthetünk a művekre, látjuk a címet, miegyebet is, olykor a művész pár kapcsolódó gondolatával. Szemmel látható koncepció nincs, ám az összes munka minőségi, a stiláris mezőbe pedig minden belefér szigorú, geometrikus absztrakttól a szürreális-expresszio-­nista abszurdon át a míves, borzolásos rézmetszetig, úgyhogy minden virtuális látogatónak lesznek kedvencei.

A kiállítás online tárlatvezetését április 8-án tartják.

Varga Bálint Tamás Maja
Fotó: Zazee

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.