időjárás 1°C Gerda , Martina 2023. január 30.
logo

Filmvászonra kerül Fekete István életútja

Magyar Nemzet
2021.04.09. 13:00
Filmvászonra kerül Fekete István életútja

Dokumentumfilm-sorozat készül a százhúsz éve született Fekete István életének legfontosabb mozzanatairól. A Tüskevár, a Téli berek , a Bogáncs és A kis Vuk széles körben ismert alkotások, ugyanakkor Fekete István teljes munkássága és életműve már kevésbé. Éppen ezért szakértők, történészek, kutatók bevonásával dokumentumfilmek készülnek az író életének legfontosabb színhelyein: szülőhelyén, Göllén, de Kaposváron, Mezőkövesden, Ajkán, Bakócán és Budapesten is. Többek között megszólal Bodó Imre helytörténész, Fekete István-kutató és Horváth Tibor, a Fekete István Irodalmi Társaság elnöke is.

Esterházy-kastély, az Írók Alkotóházának a parkja. Szemüveggel, svájci sapkában Fekete István író
Fotó: Fortepan/Hunyady József

A nyár elejére elkészülő nyersanyagokból Babay János producer és rendező egyenként ötvenkét perces filmeket tervez, amelyek tartalmaznak majd gyermekkori történeteket, bemutatják a szülői házat és az író édesapját, Fekete Árpádot is. Ugyanakkor – amíg a forgatás le nem zárul – keresnek minden Fekete Istvánnal kapcsolatos írott, tárgyi és audiovizuális emléket, történetet. Ezeket a [email protected] elektronikus címre várják.

Fekete István 1900. január 25-én Göllén született, és 1970. június 23-án halt meg Budapesten. Jókai Mór mellett a legolvasottabb magyar író, az úgynevezett erdész-vadász irodalom egyik legismertebb művelője volt. Egész életében nyíltan megvallotta istenhitét, világnézeti és erkölcsi hovatartozását, ezért és az írásaiból kiérződő antikommunizmus, antiliberalizmus, antikozmopolitizmus okán a kommunizmus és szocializmus idején munkásságát mellőzték, elhallgatták, érdemeit megpróbálták kicsinyíteni, őt magát pedig kizárólag mint ifjúsági regényírót beállítani.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.