időjárás 16°C Gellért , Mercédesz 2022. szeptember 24.
logo

Idén is megünneplik a nemzetközi jazznapot

Magyar Nemzet
2021.04.15. 12:28
Idén is megünneplik a nemzetközi jazznapot

A hazai kezdeményezésű Jazznap.hu a nemzetközi jazznap megünneplésére Debrecenben, Nagykanizsán, Pécsett (TBA), valamint az elsőrangú fővárosi jazzhelyszínek közül a Fonó Budai Zeneházban, az iF Kávézóban, a Jedermannban, az Opus Jazzclubban, és a programsorozatot összefogó Budapest Jazz Clubban (BJC) rendez koncerteket az online közönségnek április 30-án, és a jazznapot megelőző két napon, 28–29-én. 

Idén is a virtuális („villany”) térbe kényszerül a nemzetközi jazznap megünneplése. A hét évvel ezelőtti induláskor meghatározott eredeti célját így is megpróbálja teljesíteni, új közönséget igyekszik szerezni a műfajnak az NKA támogatásával, az ingyenes programsorozattal.

Április 28-án délután 6 órakor Hol tart, mennyire nemzetközi a magyar jazz? címmel kerekasztal beszélgetés lesz Borbély Mihály, Harcsa Veronika és Szalóky Béla részvételével. Az élő online közvetítés házigazdája Zipernovszky Kornél, aki arra lesz kíváncsi, hogy hova soroljuk/sorolják a magyar jazzt a vendégei. A három előadóművész, egyben zeneszerző és zenekarvezető, különböző generációkat, eltérő műfaji-esztétikai irányokat képviselnek, de közös bennük, hogy a magyar jazz, sőt általában a magyar zene hírnevét külföldön is nagy sikerrel öregbítették. A BJC-ben Borbély Mihály fel is lép később, a jazznapon este nyolckor, méghozzá a magyar etnojazz talán legnépszerűbb előadójával, Dresch Mihállyal közös kvartettjével. A Ráday utcában, a Jedermannban a többszörös díjnyertes zongorista, Oláh Krisztián játszik kvartettjével április 28-án. Az utca másik klubjában, az iF kávézóban a progresszív jazzrock hazai kiválósága, a Halper Hendrix Experiment lesz a Jazznap.hu visszatérő vendége ezen az estén. A szintén a Ferencvárosban lévő Opus Jazz Club pedig Gyémánt Bálint triójának újabb, és lemezükön már megjelent szerzeményeiből összeállított koncertjét ajánlja április 29-én. Ezen a napon a BJC-ben lép fel Nagy Emma énekesnő zenekara, amely a legutóbbi Müpa Jazz Showcase fődíját is megkapta. A Fonó Tóth Viktor szaxofonos és az ütős Geröly Tamás duóját fogadja a jazznapon este kilenctől. Nagykanizsa – jogos büszkeséggel – a külföldön ígéretes karrierbe kezdett Gayer Mátyás zongoristát hívta haza. Debrecen pedig szintén lokálpatrióta ízt ad az eseményeknek, mégpedig a nagy hagyományú Debreceni Dixieland Jazz Band fellépésével.

További információk: Facebook, Jazznap.hu, Jazzday.com.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.