Ringer Istváné az idei MúzeumCafé díj

Ringer István, a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum vezetője kapta az idei MúzeumCafé díjat. A múzeumi szaklap az intézmény ambiciózus, újító szellemű vezetéséért ítélte oda az elismerést.

Magyar Nemzet
2021. 04. 08. 14:30
null
Fotó: Marcell Szoboszlay Forrás: MúzeumCafé
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2011-ben alapított MúzeumCafé díjjal a magyar múzeumi szakmából minden évben olyan szakember munkáját ismerik el, aki a lap szellemiségével összhangban előremutató, új- és korszerű szemlélettel alkotott a maga szakterületén. Az elismerést minden év márciusában – abban a hónapban, amikor Széchényi Ferenc 1802-ben felajánlotta gyűjteményét a köz javára – ítéli oda a magazin.

Ringer István régész 2015 novembere óta vezeti a sátoraljaújhelyi, a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléjaként működő Kazinczy Ferenc Múzeumot. Az intézmény azóta kívül-belül, állandó intenzitással változik: közösségi igényekhez igazodó új terekkel bővül, javul az infrastruktúra, folyamatosan nyílnak az új szemléletű időszaki és állandó kiállítások, példamutató a múzeum közönségkapcsolati és marketingtevékenysége. A múzeumvezető által vezetett feltárás és az ahhoz kapcsolódó szellemes kommunikáció nyomán (például a Régész karrierem romokban hever című vlogsorozat) szinte percről-percre többet tudunk a hajdan állt és néhány éve még csak kevesek által ismert sátoraljaújhelyi várról. Ringer István működése alatt az általa vezetett intézmény nemcsak elnyerte az Év Múzeuma, az Év Kiállítása és a Közösségi Múzeum díjakat, hanem szorosabbra fűzte a város különböző társadalmi csoportjaival, intézményeivel a kapcsolatát, felhasználva az online és az offline lehetőségeket egyaránt. A múzeum mindezek mellett az alapkutatásokra, a gyűjteménygyarapításra és a tudományos kapcsolatokra is nagy hangsúlyt fektet.

Mindez az olyan projektekben, mint a 2019-ben nyílt Újhely és a Nagy háború című időszaki kiállítás, egyszerre jelenik meg, egyszerre építve a helyi lakosok tárgyaira, történeteire, lokális kötődéseire, kapcsolatrendszerére és egy országos emlékezeti projektre.

Fotó: MúzeumCafé

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.